Seitsemän suurta elämänkysymystä

B! Elämähän on itsessään yksi erinomaisen mahtava kysymys ja vastaus. Meille ihmislapsille käy toisinaan niin, että emme löydä vastauksia siitä yksinkertaisesta syystä, että emme tiedä kuinka kysymyksemme esittää. Saatamme tällöin lähteä intoa puhkuen matkalle suurten kysymysten äärelle, mutta emme kuitenkaan lopulta päädy minnekään. Esimerkiksi itselle esitetty kysymys ”Mikä minun elämäni tarkoitus on?” voi johtaa ihmisen oman elämänsä ilmestysten äärelle tai entistä enemmän eksyksiin.

Kosmoksemme toimii periaatteella, jonka mukaan pyytävälle annetaan, joten suuret kysymykset ovat reitti suuriin vastauksiin. Esittämämme kysymykset voivat olla luonteeltaan yleisiä ja hyvinkin syvällisiä. Suuret kysymykset voivat kuitenkin myös mennä sekaisin epätarkkojen kysymyksien kanssa, joista jälkimmäisiin vastaaminen voi olla likitulkoon mahdotonta. Tämä johtuu siitä, että niissä on samanaikaisesti liian monta muuttujaa, eikä niitä ole rajattu riittävän tarkoin. Vastauksen luo pääsemistä edistääkin kysymysten muodostaminen oikealla tavalla, joka on itsessään korvaamaton elämäntaito.

Alla esittämämme seitsemän kysymystä on suunniteltu juuri sinua ja itsetutkiskeluasi varten. Pystyt niiden avulla arvioimaan elämäntapaasi ja vaikuttaako se kuljettavan sinua toivomaasi suuntaan. Kyseessä on siis suuret kysymykset, joihin vastaaminen todennäköisesti vaatii sinulta ilomielisen vakavaa harkintaa ajan kanssa.

7. Jos saisit tänään tietää kuolevasi kymmenen vuoden kuluttua, mitä elämässäsi muuttaisit?

Sukellamme saman tien suunnattoman suuren kysymyksen sisuksiin. Sinulla on vain yksi elämä elettävänäsi tämänhetkisessä ihmismuodossasi, joten teetkö sen varmasti tavalla, joka miellyttää sinua itseäsi? Ei suinkaan ole väärin uskoa elävänsä ikuisesti, mutta toisinaan kannattaa palauttaa mieleensä ihmiskehon rajallisuus ajassa ja pohtia elämänvalintojaan tämän mukaisesti, juuri nyt. Rajakokemukset ovat herätelleet monet ihmiset muuttamaan elämänsä kurssin täysin ja kursimaan kokoon tyystin uuden tavan olla. Kuolema ei itsessään välttämättä vaadi huomiota, mutta sen sivuuttaminen luonnollisena osana elämää voi johtaa harmillisiin valintoihin. Ainoa varma asia kun on, että jokainen tänne syntynyt ihmiskeho on tämän ilotapahtuman johdosta sitoutunut joku päivä myös kuolemaan – Äiti maasta me tulemme ja häneksi me palaamme.

Ihmislapsilla on silti luontainen taipumus elää kuin olisimme ikuisia. Tämä voi ilmetä monin tavoin – ”Todellakin tartun mahdollisuuteen kokeilla tätä mahtavan huimapäistä lajia kokeakseni kunnon adrenaliinipiikin!” tai ”Miksi tekisin sen tänään, kun ehdin huomennakin?” Näistä ensin mainitun kaltainen suhtautuminen voi äärimmillään johtaa turhaan riskinottoon ja jälkimmäisen liialliseen toimettomuuteen. Ottamalla huomioon oman kuolevaisuutemme osaamme arvostaa elämäämme paremmin. Muistamalla kaiken aikanaan tulevan päätökseensä, näyttäytyvät meille todella tärkeät asiat kirkkaampina. Vastaamalla tähän kysymykseen rohkeasti ja rehellisesti, me siis autamme itseämme maalaamaan mieleemme aidon tärkeysjärjestyksen meidät onnelliseksi tekevien asioiden hierarkiassa.

6. Mitä haluaisit tehdä, mutta et tee tuomituksi tulemisen pelosta?

Laumaeläiminä meillä on taipumus sallia muiden ihmisten katseiden ja mielipiteiden ehdollistaa itseämme. Näin saatamme sallia niiden estää tai ohjelmoida omaa toimintaamme, mikä voi toki olla aivan tervettäkin ja osoitus siitä, että olemme saavuttaneet terveen sopeutumistason ympäristömme suhteen. Ehdollistumisen takaa löytyy kuitenkin toisinaan suuri pelko tulla tuomituksi. Tällöin jätämme toimimatta sen kunnioituksen perusteella, joka meillä todellisuudessa on jotakin ihmistä tai ilmiötä kohtaan ja sallimme tuomituksi tulemisen pelkomme määritellä tekojamme. Vastaamalla tähän kysymykseen pääset lähemmäksi omia tukahdutettuja tunteitasi.

5. Mitä elämänneuvoja antaisit vastasyntyneelle ihmislapselle?

Erityisesti tätä kysymystä kannattaa mietiskellä huolellisesti. Vastauksesi tulee tiivistämään yhteen paljon kaikesta elämäsi varrella oppimastasi. Tämän voisi jopa sanoa muodostuvan yhteenvedoksi kokemuksistasi ja kaikista niiden myötä saavuttamistasi asioista, opeista ja elämyksistä. Tietenkin ymmärrät kaiken tietotaitosi perustuvan menneeseen ja tulevan olevan meille kaikille tietymätön – juuri tässä piileekin tämän pohdinnan taika: koetus heijastella jonkun muun tulevaisuudennäkymiä omien lähtökohtiensa pohjalta. Yhtälailla voisit esittää kysymyksen muodossa, mitä elämänneuvoja antaisit muistisi lokeroissa edelleen elävälle nuoremmalle versiolle itsestäsi?

Tätä viisauden jyvänyssykkää pohdittuasi sinun on hyvä reflektoida, onko oma elämäsi yhdenmukainen kuvitteelliselle vastasyntyneelle tai nuoremmalle itsellesi antamiesi neuvojen kanssa. Kysy siis itseltäsi, harjoitatko jo näitä periaatteita vai pitäisikö sinun aloittaa nyt? Jos koet muutokselle olevan sijaa, on sen toteuttaminen luultavasti helpompaa kuin uskotkaan. Nimittäin meistä monien suurin hidaste on oma pelkomme, jota emme ole ymmärtäneet pelätä riittävästi torjuaksemme sen.

4. Mikä työ tarjoaisi sinulle täydellisen onnen ja ilon? Jos se ei ole nykyinen työsi, miksi ei?

Jokaisen ihmislapsen tavoitelistaan tulisi sisältyä työ, jonka tekemistä hän itse rakastaa vilpittömästi. Työ kuuluu selviytymisemme peruspilareihin ja tukee tai haastaa myös mielenterveyttämme. Näin ollen ammennamme suuren osan hyvinvoinnistamme työelämästä. Onko sinun aika pohtia, työskenteletkö todella intohimosi parissa? Voit tällöin miettiä, oletko aidosti alalla josta pidät, matkalla työhön jota todella haluat hamuilla vai oletko suorastaan alistunut työhön, jota et rakasta. Erittäin olennainen kysymys on myös se, haluatko työskennellä jonkun muun ehdoilla, vai olisitko tyytyväisempi omana pomonasi. Jos et pidä itsestäänselvyytenä parhaillaan toteuttavasi itseäsi työrintamalla, niin erityisesti kannattaa pohtia oletko luopunut jostakin, kuten omista unelmistasi.

3. Mikäli kalenteri ei puhuisi puolestasi, minkä ikäinen sanoisit itsesi tällä hetkellä olevan?

Ikä jos jokin on varsin suhteellinen käsite. Tavallisenlaisesti tarkattuna voimme jakaa ihmiselämän lapsuutta seuraavaan nuoruuteen, aikuisuuteen, ja lopulta vanhuuteen, jotka voitaisiin vuosimääreillä leimaamalla nimetä ikäluokiksi. Mutta tokihan meistä kukin on juuri niin nuori tai vanha kuin henkisesti kokee olevansa. Iän ei kannata sallia määritellä omia mahdollisuuksiaan tai kykyjään, vaan enemmin suhtautua ajankulkuun mahdollisuutena jatkaa uuden oppimista ja toteuttamista. Kiistämättä aikamme kotimaapallomme kamaralla on rajattu, vaan se on silti varsin riittävä elämän täyteen kokemiseen.

Oikea kysymys iästäsi on: kuinka vanha tunnet olevasi? Jatkokysymyksenä kannattaa selvittää miltä sinusta tuntuu olla tämän ikäinen, ja onko tämän perusteella aiheellista tarttua toimeen ikäsi muuttamiseksi vai jatkaa sen voimin eteenpäin porskuttelua. Iänikuinen kynnyskysymys lienee, tunnetko olosi hyväksi nahoissasi, ovatpa ne sitten ikääntyneempää tai tuoreempaa mallia.

2. Mitkä viisi asiaa olet tehnyt viimeisen vuoden aikana, jotka tulet muistamaan koko loppuelämäsi?

Tämän kysymyksen esittäminen itsellesi auttaa sinua arvioimaan, elätkö oleellisten päämääriesi mukaisesti vai oletko päässyt hukkumaan arkirutiinin pyörteisiin. Sinulle itsellesi olennaiset päämäärät eivät tarkoita erinomaisen vaikuttavia megalomaanisia projekteja, vaan ne sisältävät elämäsi merkitykselliset osa-alueet. Kukin taaplaa tyylillään, joten sinä määrittelet onko itsellesi olennaista perhe, ystävät, eläimet, samoilu, taide, lukeminen, lenkkeily, jooga vai jokin aivan muu. Mitä pientä mukavaa siis olet touhunnut viimeisen vuoden aikana? Jos tämän listan laatiminen vaikuttaa käyvän suhteellisen helposti, elät melko varmasti melko intensiivisesti. Jos näiden viiden asian löytäminen kuitenkin tuottaa hankaluuksia, kannattaa tarkata omaa tapaasi toimia ja olla. On nimittäin mahdollista, että olet unohtanut itsesi.

1. Mitä kutsuisit elämäsi suurimmaksi virheeksi ja miten ratkaisit sen?

Asenteemme kokiessamme tehneemme virheen paljastaa paljon todellisesta luonteestamme. Omasta asenteestasi heijastuu, kuka todella olet ja miten käyt läpi olemassaoloasi. Tekemämme virheet ja tapamme ratkaista ne tarjoavat tärkeitä avaimia itsemme ymmärtämiseen paremmin. Kun pohdit virheitäsi ja selvität itsellesi minkä niistä koet olevan suurin, löydät varmasti polkuja jotka johtavat sinut suurimpien heikkouksiesi äärelle. Kykenet tällöin hahmottamaan dynamiikan, jota tavanomaisesti käytät kohdatessasi karvaita tilanteita, ja mahdollisesti löytämään ratkaisun heikkouksiesi muuttamiseksi hyväksynnän avulla vahvuuksiksi. Hyväksymällä itsesi kokonaisuudessaan sallit oman luontosi loistaa koko komeudessaan. Virheet ovat välttämätön ja korvaamaton osa elämää, joten ne kannattaa kohdata rohkeasti kerätäkseen niiden kasvattamia oppimisen hedelmiä.

Jos koit tässä yhdessä asettelemiemme suurten kysymyksien resonoivan sisimpäsi kanssa, voi olla hyvä idea kirjata ne itsellesi ylös ja palata niiden ja vastauksiesi pariin pienin väliajoin. Näin syvennät omaa käsitystäsi antamistasi vastauksista ja niihin johtaneista päättelyketjuista, sekä jatkat elämänmittaista kasvatustyötä itsesi parissa. Reflektoinnin kautta pidät helposti yllä kantamaasi vastuuta kehostasi, tunteistasi ja ajatuksistasi. Saatat myös huomata jonkin kauniin päivän avaavan itsellesi heurekamaisen perspektiivin näihin elämäsi suuriin kysymyksiin ja vastauksiin. Ehdottoman suotavaa on myös näiden ehdotettujen kysymyksien laajentaminen ja räätälöiminen oman sisimpäsi sekä syvimpien tarpeidesi mukaan.

Toivommekin pohdiskelujesi olevan mitä valaisevimpia ja vahvistavan kokemustasi elämäsi luontevasta suunnasta, Namaste.

Kasvu voi olla uuvuttavaakin, vaan on aina vaan yhtä palkitsevaa.

P.s. Sanoisitko sinä artikkelin pääkuvan lasin olevan suurpiirteittäin puolittain tyhjä vai puolittain täysi? Vai voisiko se jollain loogillisuudella perustellen olla aivan täpötäysi, typötyhjä, tai vaikkapa erityisen hyvä vesiastia siveltimelle?

Aihetta liippaavaa monekirjavaa kirjallisuutta:

Ernest Dimnet; Ajattelemisen taito

Paulo Coelho; Alkemisti

George Orwell; Eläinten vallankumous

Kjell A. Nordström; Funky business: pelin henki – käytä päätäsi

Kurt Vonnegut; Galapagos

Anthony de Mello; Havahtuminen

Caroline Myss; Hengen anatomia

Juhani Seppänen; Hullu työtä tekee

Kungfutse; Keskustelut

Eckhart Tolle; Läsnäolon voima: tie henkiseen heräämiseen

Tommy Hellsten; Muutos

Sogyal Rinpoche; Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!