Kirjoita itsellesi menneisyyteen

B! Olet oman elämäntarinasi asiantuntijana parhaiten selvillä siitä, mitä juuri sinulle on elämäsi varrella sattunut. Elämän varsi on saattanut myös saattaa sinut pisteeseen, jossa mielesi janoaa selityksiä ja hakee syvempää merkitystä kaikesta kokemastasi. Et silti välttämättä onnistu löytämään kaipaamiasi vastauksia tai vielä ikävämmässä tapauksessa ne tekevät olostasi entistä kurjemman. Oletko sinä tyytyväinen siihen, kuka olet ja millaista elämää vietät?

Meillä ihmisillä on taipumus haluta kokea käyttävänsä aikansa hyvin. Monet meistä ovat iästään huolimatta havainneet myös, että omaa menneisyyttään tarkatessaan tulee toisinaan kaduttua, miten on oman aikansa sijoittanut. Erityisesti lapsuuden jälkeen koettu itsenäistymisen aika, kenties jopa nuoruuden huumaksikin tunnustettava, johtaa monen matin ja maijan törsäämään ihmiskehonsa huippuvuodet hullutusten ja hummaamisen parissa.

Jos sinulle on päässyt käymään näin, niin nykyinen itsesi, joka on huomattavasti viisaampi ja himpun verran vähemmän herkkäuskoinen kuin sinä silloin joskus nuorempana olit, antaisi varmasti sinulle joitakin kultaakin arvokkaampia vinkkejä. Kertoisit ehkä itsellesi näiden vuosien tarkoitus olevan elää, eikä tuhlata niitä tekemisiin, ihmisiin ja paikkoihin, jotka kuuluvat ohikiitävän piiriin, eivätkä tarjoa sinulle mitään pidemmällä aikavälillä.

Jos saisit mahdollisuuden pitää yhdeksänvuotiaalle itsellesi pienen puheen tulevaisuuden varalle, niin mitä sanoisit?

Kaikkea kokemaani en minäkään toivoisi muistavani, mutta kaipaan joitakin menneisyyteni kokemuksia, hetkiä ja paikkoja. Tiedän varsin hyvin muistin olevan arveluttava ja epäluotettava vehje, mutta olisihan se upeaa voida hienovirittää käyttöönsä ja uudelleenrakentaa haluamansa osat edes katseltavaksi, kuin kaitafilmin konsanaan. Enkä haluaisi moista vain voidakseni uppoutua nostalgiaan, vaan selvittääkseni mitkä osat kesken jääneistä unelmistani ehdin vielä toteuttaa.

Sinäkin olet saattanut tehdä tämän saman huomion: olen havainnut haaveiden toteuttamisessa, että tärkeimmät asiat voivat jäädä tekemättä vain, jos käyttää liikaa aikaansa epätärkeimpien asioiden tekemiseen. Niinpä, mikäli minä saisin mahdollisuuden puhutella itseäni yhdeksänvuotiaana, koettaisin pitää tietäväisen listani lyhyenä ja joutuisin silti sisällyttämään siihen vähintään seuraavat seikat. Tässä vaiheessa totean lisäksi, että en voi varmaksi sanoa osaisinko olla vastaanottavainen, mikäli esimerkiksi huomenna aamiaispöytääni tupsahtaisin minä itse 83-vuotiaana antamaan minulle elämänneuvoja.

Vinkkejä elämän varrelle

Liikuta kehoasi ja kävele luonnossa. Tiedän todella hyvin, miten kiireinen olet, kun itsekin vietän kiireistä elämää, mutta haluan kertoa sinulle minun uskovan tässä mainittujen olevan kaksi elämän tärkeintä peruspilaria heti nukkumisen, juomisen, syömisen ja vessassa käymisen jälkeen. Olen lisäksi huomannut luonnolle löytyvän aina aikaa, palaa sen yhteyteen sitten yksin tai hyvässä seurassa. Loppujen lopuksi luonto ja eläimet jättävät parhaimmat muistot mielen sopukoissa mutusteltaviksi.

Lue ja kirjoita. Lukutaito on melkomoinen taikavoima, kunhan sen valjastaa oikein. Valikoi lukemistoosi erilaisia tyylilajeja eri aikakausilta, niin ymmärrät luultavasti itseäsi ja muuta maailmaa paremmin. Kirjallisuuden klassikoiksi kutsutuilla kirjoillakin on paikkansa, joten toivottavasti mietit jo mistä kohdin tämän loputtoman lukuprojektin aloitat. Kirjoitustaito on toinen taikavoimasi, käytä sitä vuolaasti. On melko korvaamaton kokemus lukea jotain, mitä olet itse kirjoittanut vuosia aiemmin. Näistä menneisyyden sanoista maalautuu tilannekuva siitä, mitä tuona aikana tunsit ja ajattelit.

Sinulla on lupa epäillä joitakin asioita itsessäsi, vaan et saa milloinkaan unohtaa mitä todella haluat ja mitä haluat elämäsi sisältävän muutaman vuoden päästä. Tee kaikki mahdollinen, mitä mahtisi sallii, jotta näistä haluamistasi asioista tulisi totta. Ja muistuttaisin myös, että pelko on lähinnä inhottava häirikkö, joka koettaa vakuuttaa sinut mahdottomuudesta. Pelko kannattaakin jättää omaan varjoonsa aina kun mahdollista, sillä se voi riistää sinulta haaveesi tyystin tai vähintäänkin viivyttää niiden toteutumista kohtuuttoman paljon.

Rakasta itseäsi ja huolehdi omasta mielestäsi, kehostasi ja hengestäsi. Hemmottele itseäsi ja pyri parantamaan itseäsi fyysisellä tasolla, mutta muista silti, ettei mikään korosta ominaisuuksiasi kauniimmin ja saa sinua näyttämään paremmalta, kuin itsevarmuus ja rauhallisuus. Kun muutut, tee se tunteaksesi olosi mukavammaksi omissa nahoissasi, älä milloinkaan muita ihmisiä miellyttääksesi.

Rakasta häpeilemättä, mitä rakastat. Elämän henkeen kuuluu, että monet ihmiset tulevat kyseenalaistamaan sinun valintojasi, päätöksiäsi ja elämäntyyliäsi. Älä silti anna tämän lannistaa sinua, älä milloinkaan kuluta aikaa katumiseen, äläkä varsinkaan jätä tekemättä jotain, mitä todella haluat tehdä. Maailma on pullollaan ihmisiä, jotka haluavat tehokkuudessaan vaikuttaa muidenkin elämään, älä tee itsestäsi heidän vaikutusvaltansa kohdetta.

Älä suotta murehdi kaikesta. Aikanaan sinulle tulee kyllä selviämään, mihin ongelmiin löytyy ratkaisu ja mihin ei, sekä miten ongelmia ratkaista. Tuntiessasi olosi ahdistuneeksi tai pelokkaaksi muista, että suurin osa kammottavista katastrofeista tapahtuu vain mielikuvituksessasi.

Rakasta ihmisiä ympärilläsi ja osoita se heille, oli miten oli. Mikään ei ole tärkeämpää silloinkaan, kun olet väsynyt tai sinusta tuntuu kuin sinulla ei olisi aikaa moiseen. Mikään kun ei ole elämässä varmempaa kuin se, että perheesi, ystäväsi ja tuttavasi tulevat tarvitsemaan sinua. Et välttämättä aina saa kuulla tätä suoraan, vaan he osoittavat sen sinulle. Rakasta siis myös olemalla läsnä ja kuuntelemalla aktiivisesti.

Halaa enemmän ja ole vähemmän riidanhaluinen. Halaaminen on kumman suuri lahja ja varmaan tärkein syy, miksi ihmisillä on kaksi kättä. Mikään ei voita sydämellistä halausta, eikä moista voi antaa saamattakin samalla. Luultavasti tulet kuitenkin tämänkin seikan riitauttamaan jossain vaiheessa, koska meissä kaikissa taitaa asua myös pieni kapinallinen. Toivottavasti muistutat silloin itseäsi siitä, miten vähän oikeassa olemisella elämässä onkaan merkitystä, mikäli hintana tuntuu olevan vaikkapa ilo tai onni.

Älä taistele sellaisen ihmisen puolesta, joka ei osoita sitä sinulta haluavansa. Älä pakota tilanteita tapahtuvaksi, saati ahdistu tai masennu, jos et saakaan mitä sinulle on luvattu. Elämä on mutkikasta. Toiveita pitää olla, mutta odotukset ovat oma lukunsa, ja tuottavat lähinnä mieliharmia. Jos joku tuntemasi ihminen vaikuttaa muuttuneen muukalaiseksi, pohdi tarkoin haluatko antaa hänelle ja itsellesi uuden mahdollisuuden, sekä mitä sen todellinen toteutuminen jälleen tunnettuina ihmisinä vaatisi.

Sinä tulet menettämään ystäviä elämäsi varrella, eikä tästä missään nimessä kannata tehdä dramaattista kenellekään. Menetys on joka tapauksessa lähinnä harhaa, sillä sen aiheuttaja on sinun itsesi ja muiden luonnonmukainen kasvu. Muutos kuuluu elämään ja rutiinista poikkeaminen ystävien saralla tekee elämääsi tilaa uusille ihmisille, jotka ovat osuvammin hengenheimolaisiasi tuona aikana. Teet tietenkin kaikkesi pitääksesi vähintään tuttavalliset välit vanhimpiin ystäviisi, mikä kannattaakin, sillä turhat riidat johtavat vain surkeisiin hetkiin muistojesi kanssa.

Sulje televisio heti kun voit eli nyt, ja pidä se suljettuna. Lobotomialaatikkoa ei ole suunniteltu opettamaan, eikä varsinkaan korvaamaan kokemuksia oikeiden ihmisten seassa, joten et menetä mitään, vaikka et koskaan altistuisi sen tarjoamalle sisällölle. Toisaalta joka asiassa on vähintään kaksi puolta, joten jos televisiota katselet, niin valikoi ohjelmat huolella. Ohjelmoit niilläkin itseäsi, joten haluathan niiden kuvastavan mitä elämältä toivot. Sinun pitää oppia ottamaan itse vastuu siitä, minkälaiselle tiedolle itsesi altistat ja aikanaan kannattaakin sijoittaa mieluummin kunnolliseen tietokoneeseen ja toimivaan verkkoyhteyteen. Näitä oikein käyttämällä voit tehdä ihkaoikeita ihmeitä. Verkkomaailmasta löytyviä sosiaalisia yhteisöjä kannattaa niin halutessasi käyttää yhtenä kommunikoinnin muotona, kuitenkaan altistamatta itseäsi niille liikaa ja varsinkaan sallimatta niiden koskaan ohjata omia tunteitasi.

Matkusta ja opettele uusia kieliä. Maapallo on yllättävän suuri näinkin pieneksi hippuseksi kosmoksessa, joten tutustu siihen niin tarkoin kuin suinkin voit. Matkalippu on edelleen ainut aidosti arvokas asia, jonka voit rahalla ostaa, sillä erilaisten tapojen ja kulttuurien ymmärtäminen tuo sinulle rohkeutta koettaa omia siipiäsi. Vieraat kielet puolestaan haastavat korviesi välissä oleilevaa suurta lihasta aivan omalla tavallaan. Saatat jopa huomata aivojesi osaavan paljon muutakin, kuin mitä kuvittelit – vaikka kai tietenkin teit sen mahdollisen kuvittelunkin juuri niillä pahaisilla aivoilla, jotka osasivatkin.

Käytä rahaa harkiten. Älä osta mitään, jos et ole varma, että pystyt kustantamaan sen ja säästä mahdollisuuksiesi mukaan, äläkä koskaan sijoita enempää, kuin sinulla on varaa hävitä. Rahahan ei itsessään ole minkään arvoista, opettele siis, miten käsitellä sitä arvokkaasti. Kuluta rahasi asioihin, joiden tiedät tuottavan itsellesi hyvää oloa, mutta yhtä lailla sellaisiin, joiden tiedät tulevan olemaan sinulle jollain tapaa hyödyksi. Kuluttaessasi paheisiin kannattaa muistaa, että tämänkin olisit voinut sijoittaa korvaamattomiin hetkiin. Työskentele sen eteen mitä haluat ja tee mitä voit hankkiaksesi kokemusta sekä perspektiiviä, kuitenkaan harhautumatta turhan kauas omien arvojesi viitoittamalta polulta.

Älä ole peloissasi ja nauti kaikesta tekemisestäsi enemmän. Matkustele, tee sopivin aikavälein jotain hullua ja ympäröi itsesi ihmisillä, joita voit tarttua kädestä jos sinua alkaa hirvittää. Vaikka valitsemasi ihmiset olisivatkin ulkoisesti kovin erilaisia kuin sinä, voivat heidän sisäiset ominaisuutensa olla juuri sopivat.

Elämä ei sisällä mitään, mistä et selviäisi, olipa este kuinka pieni tahi suuri. Näin sinun yhdeksää ikävuotta vanhempana versiona sinusta, minä käsken sinua puolustamaan omaa kantaasi ja hengittämään siitä huolimatta, mitä kohdallesi kulloinkin sattuu. Luo itsellesi selkeitä tärkeysjärjestyksiä ja hallitse aikaasi hyvin, tälläkin tavoin itseäsi arvostaen. Muista myös kunnioittaa elämän luontaista rytmiä; levolle on oma aikansa, siinä missä työlle omansa. Ja ennen kaikkea, muista hymyillä ja nauraa.

Menneestä kantautuu tulevaisuuden tuoksu

Kertasitpa ohjeet nuoremmalle itsellesi mielessäsi, ääneen tai kirjoitit ne muistiin, on nyt aika pohtia tekemääsi syvemmin. Kaikkihan tämän tietävät ja tietäminen kun on vieläpä monille ihmisille tuntemista tärkeämpää, vaan kerratkaamme kuitenkin: mitään mennyttä ei voi muuttaa, juurikin koska se tapahtui jo menneisyydessä. Taikavoimia olemme toki artikkelissa sivuuttaneet, mutta alkemian syvempiin opintoihin sen enempää puuttumatta, saatamme todeta muuttamisyrityksiä hedelmällisempää olevan jonkin toisen sortin lähestymistavan.

Muuttamattomissa olevaan menneisyyteen kannattaneekin suhtautua jonakin sellaisena, joka tulisi unohtaa, mutta josta tätä ennen tulisi oppia jotain. Koko sinunkin menneisyytesi on kätketty pääsi uumeniin, yllättäen ilmoille pyrkiviin kyyneleisiisi ja valitsemallesi elämänpolulle. Ehkä tosiaan ihmisiän vaativaksi tekeytyneen keskivaiheen kriisistä selviydyttyämme palaamme vanhuudessa lapsuuden yksinkertaiseen viisauteen.

Sinä itse tulevaisuudessasi tulet luomaan itsellesi uusia haaveita ja ohjenuoria noudatettaviksi. Entäpä kaikki ne menneet, jotka ovat vielä keskenkin? Uskotko sinä, että ne eivät enää ole saavutettavissasi? Pitihän mielesi selvänä, että kaikki menneisyyden itsellesi antamat pienet vaan arvoltaan suunnattoman suuret vinkit ovat sinun nykyisen itsesi haaveita ja haluja?

Tartu hetkeen, kynään tai itseäsi niskasta kiinni, mutta elä hyvä ihminen nyt. Namaste.

Aihetta liippaavaa monenkirjavaa kirjallisuutta:

Stephen Hawking & Leonard Mlodinow; Ajan lyhyempi historia

Wayne. W. Dyer; Ajaton viisaus

Paulo Coelho; Alkemisti

Alan W. Watts; Epävarmuuden viisaus

Anthony de Mello; Havahtuminen

Caroline Myss; Hengen anatomia

Kungfutse; Keskustelut

Alice Miller; Lahjakkaan lapsen tragedia

Richard Bach; Lokki Joonatan

Janette Marshall; Nalle Puh ja elämisen taito

Jostein Gaarder; Sofian maailma

Lao-tzu; Tao te ching

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit ohjaavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!