Ikigain iki-ihanat suositukset

B! Japanilainen kulttuuri on vaikuttanut muihin kulttuureihin monin tavoin, ja yksi kaikkein innovatiivisimmista maailmalla levinneistä japanilaisista opetuksista on ikigai. Ajatus sinällään on suhteellisen uusi, vaan on sitäkin suositumpi. Tämän japanilaisen konseptin voi lyhykäisyydessään sanoa merkitsevän “syytä olemassaololle”. Japanilaisten mukaan meistä jokainen kantaa sisimmässään ikiomaa ikigaitaan, joka on tärkeää löytää ja ottaa omakseen, sillä juuri sen avulla me selviydymme vaikeuksista.

Ikigain säännöt juontavat juurensa japanilaiselle Okinawan saarelle. Tästä syrjäisestä kolkasta löytyy maailman väkirikkain satavuotiaiden asujaimisto. On selvinnyt monia tekijöitä, joiden ansiosta Okinawan asukkaat saavuttavat sadan vuoden iän. Kuitenkin kaikkien näiden salaisuuksien joukosta mainittiin kaikkein useimmin ikigai. Se oli asukkaiden omien sanojen mukaan syy, jonka takia he nousivat vuoteesta aamuisin.

Eikä ikigai loppujen lopuksi ole sen enempää tai vähempää kuin tarkoituksen, ikioman henkilökohtaisen päämäärän omaamista. Ikigai on elämäntapa, johon sisältyy enemmän kuin vain olemassa oleminen. Tämän käsitteen saavuttaminen aidon elämänkokemuksen tasolla vaatii vaivaa ja sitoutumista, vaan tarjoaa myös lukemattomia palkintoja. Oma ikigaisi toivoo vain yhtä asiaa: sinun ravistautuvan irti passiivisuudestasi.

Ensimmäinen oppitunti onkin opetella olemaan pyrkimättä samaan onnellisuuteen, jonka muut vaikuttavat omaavan. Suurimman osan ajasta tämä havaintoihimme perustuva muiden omaama onni ei ole todellista, ainakaan kuvittelemallamme tavoin. Lisäksi yhteiskuntamme pommittaa meitä materialismin kyllästämällä kulttuurilla, joka puskee meitä työskentelemään aina vaan kovemmin kaikkien näiden aineellisten asioiden saavuttamiseksi, ja menetämme samalla sisäisen hyvinvointimme. Lopulta tästä tilanteesta kehittyy ilkeä noidankehä, josta on erittäin vaikea irrottautua.

Kaiken kukkuraksi moinen luo suunnatonta henkilökohtaista tyytymättömyyden tunnetta. Mikäli kehitämme turhaan pakkomielteitä omistaa ja tehdä samoja asioita kuin muut, me päädymme olemaan samanlaisia kuin 99 % väestöstä. Jos toisaalta rohkenemme toimia omien unelmiemme, halujemme ja elämämme tarkoituksen mukaisesti, me olemme ainutlaatuisia. Tällöin me kuulumme vähemmistöön, joka pyrkii kohti aitoa täyttymystä.

Ja tämä täyttymys on mahdollista saavuttaa vain yhdellä tavalla: jättämällä passiivisuutemme menneeseen, löytämällä oma ikigaimme ja toteuttamalla itseämme. Jos et ole vielä löytänyt omaa ikigaistasi, kaikki on silti hyvin. Toisinaan se löytyy lähes huomaamatta. Toisinaan herääminen omaan tarkoitukseen tapahtuu elämänmatkan aikana niin kiistämättömällä tavalla, että paluuta takaisin ei ole. Tämä tulee olemaan hetki, jolloin meillä ei ole muita vaihtoehtoja, kuin seurata ikigaitamme.

Kirjailijat Hector Garcia ja Francesc Miralles esittelevät ikigaihin syventyvässä kirjassaan kymmenen sääntöä, joiden avulla pidät ikigaisi voimissaan. He ovat koonneet tämän listan tehtyään pitkiä aikoja tutkimusta Okinawasta paikan päällä vieraillen ja vangiten Ogami-kylän satavuotiaiden kokemuksia. Lainaamme tätä listaa löyhästi alla, joten voit poimia kohdista parhaimmiston omaan käyttöösi välittömästi.

Ikigain kymmenen suositusta:

Ole aina aktiivinen. On tärkeää tehdä arvokkaita asioita, tehdä mistä pidämme ja itsellemme täyttymystä tarjoavia asioita. Tällä tavoin toimien me suomme kauneutta ja hyödyllisyyttä itsemme lisäksi myös muille.

Ota rennosti. Kiirehtiminen ei ole miellyttävää, vaan sumentaa mielemme ja ohjaa meidät tekemään huonoja päätöksiä. Sisällyttäessämme rauhan ja seesteisyyden omaan elämäämme, elämä alkaa omata uutta merkitystä.

Älä syö itseäsi aivan täydeksi. Hyvin usein vähemmän on enemmän. Tämä pätee myös ruokailuun, niin kauan kuin tasapaino säilyy. Mitä ja miten syömme vaikuttaa meihin yllättävän paljon.

Ympäröi itsesi hyvillä ystävillä. He ovat ihmisiä, jotka kuuluvat elämäämme ja ovat meille olennaisia tunteaksemme hyvän olon ja täyttymyksen tunteen, jota meistä jokainen halajaa. Hyvä juttutuokio, hetkien jakaminen ja hauskan pitäminen yhdessä myötävaikuttavat kaikki elämän elämiseen intensiivisemmin.

Hankkiudu kuntoon seuraavaan syntymäpäivääsi mennessä. Fyysinen terveys on olennainen tekijä hyvästä emotionaalisesta terveydestä nauttimiseksi. Lisäksi liikunta saa kehon erittämään hormoneja, jotka edesauttavat onnellisuutta.

Hymyile. Miellyttävä asenne itseä ja muita kohtaan vahvistaa ihmissuhteita. Lisäksi hymy saa meidät tuntemaan olomme rentoutuneemmiksi. Ei ole mitään tärkeämpää kuin oppia, miten nauttia kulloinkin käsillä olevasta hetkestä.

Luo uudelleen yhteys luontoon. Sielusi lataaminen käyttämällä avuksi yhteyttä luontoon tarjoaa kokemuksen vapaudesta ja verratonta energiaa, todellista enerGaiaa.

Ole kiitollinen. Kiitollisuus on jalojen sydämien teko, sellaisten jotka arvostavat elämän yksinkertaisuutta ja monimuotoisuutta. Kiitollisuuteen keskittyminen ja sen tunteminen on yksi voimakkaimmista käytössämme olevista taikavoimista.

Elä hetkessä eli carpe diemMeillä ei ole muuta kuin tämä hetki, tässä ja nyt. Näin ollen meidän tulisi lakata ajattelemasta tulevaisuutta. Meidän tulisi lisäksi vapauttaa itsemme menneisyyden vankilasta lisätäksemme onnellisuuden virtausta.

Seuraa ikiomaa ikigaitasi. Meistä kunkin sisimmässä on palo, kyky tai lahja, joka meidän tulee löytää. Meidän täytyy puskea itseämme muuttuaksemme parhaimmaksi versioksi itsestämme.

***

Kuten voimme huomata, on oman tarkoituksemme, ikigaimme, löytäminen lopultakin kätketty melko arkisiin asioihin. Matka omansa äärelle on huomattavasti helpompaa näitä yksinkertaisia ohjeita seuraamalla, joten ala soveltaa niitä omassa elämässäsi nyt. Tekemällä tämän tutkimusmatkan itseemme, me lisäämme omaa itseluottamustamme ja tulemme selvemmin tietoisiksi aktiviteeteista ja elämäntavoista, jotka voivat johtaa toivottuun sisäisen rauhan tilaan.

Kun olemme selvittäneet ja määritelleet ikioman ikigaimme itsellemme, tästä tietämyksestä tulee seuraamaan monia asioita. Ensinnäkin me tulemme olemaan entistä enemmän toisinajattelijoita, ja tämä on luonollisesti hyvä asia. Toinen seuraamus on, että me tulemme viimeinkin tietoisiksi omasta potentiaalistamme ja voimme muuntaa sen suoranaiseksi räjähdysaineeksi, jota muokata.

Muista käsitellä sisäisiä räjähteitäsi varoen, mutta muista ennen kaikkea nauttia matkastasi ikigain sytyttämän ilotulituksen äärelle. Namaste.

Aihetta liippaavaa monenkirjavaa kirjallisuutta:

Anthony de Mello; Havahtuminen

Héctor Garcia (Kirai) & Francesc Miralles; Ikigai

Juha Savio; Intialaista viisautta

Kungfutse; Keskustelut

Arthur Schopenhauer; Kuolema ja kuolematon

Eckhart Tolle; Läsnäolon voima

Ken Mogi; Löydä oma ikigai

Esa Saarinen & Kirsti Lonka; Muodonmuutos

Janette Marshall; Nalle Puh ja elämisen taito

Wayne W. Dyer; Ota henkinen voimasi käyttöön

Deepak Chopra; Polku rakkauteen

Hans Selye; Stressi

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!