Meditaatio aivojen puhdistamiseksi

B! Haluatko hankkiutua eroon mielesi sopukoihin turhan mukavasti kotiutuneista seiteistä? Esittelemme tähän oivasti tepsivän qigong-meditaation, jossa qi visualisoidaan valkoisena utuna tai usvana, joka puhdistaa ja virkistää selkärankaa ja aivoja. Saat meditaation avulla ruotoosi lisää ytyä ja tekniikka on erinomainen apu päänsärkyyn, väsyneille silmille, sekä toimiva lisäapu neurologisten vaivojen parantamisessa. Lisäksi meditaatio tyhjentää mielen, pyyhkien pois ajatusten tai murheiden aiheuttamat pilviverhot.

Tämä meditaatio toimii oivasti keinona irrottautua hetkeksi päivän askareista ja eliminoida stressiä tai rentoutumistapana, vaikkapa edeltäen koetta tai muuta haastavaa tilannetta. Meditaatio aivojen puhdistamiseksi tarjoaa virkistävän tavan aloittaa päivä ja toimii yhtä upeasti päivän päätteeksi mielen ja kehon rentouttamiseksi. Luonnollisesti myös tästä qigong-meditaatiosta on lukemattomia erilaisia muunnelmia, ja alla mukailemastamme versiosta on kiittäminen Kenneth S. Cohenia, joka on arvostettu qigong-mestari.

Kun olet valmis, aloita istuutumalla tuolille. Vietä joitain minuutteja tarkkaillen hengitystäsi ja anna sen samalla tasaantua syvemmäksi ja hidastua tavalliseen leporytmiinsä…

I

Kun aloitat varsinaisesti hengittämällä ensimmäisen kerran syvään sisään nenän kautta, kuvittele sisääsi virtaavan parantavan qin olevan valkoista utua. Usva laskeutuu alavatsaan, aivan kohtaan, josta selkäranka alkaa. Pidättäessäsi hengitystäsi lempeästi, utu siirtyy selkärangan sisään häntäluusi kautta. Kuvittele selkärangan olevan ontto putki, joka toimii täydellisenä kanavana qille.

Pidättäen edelleen hengitystäsi, tietenkään pakottamatta, päästä utu nousemaan pitkin selkärankaa. Näe, miten usva nousee pitkin alaselkää, keskiselkää, yläselkää ja niskan selkänikamaa, kunnes se lopulta saavuttaa aivokopan. Utu tulee ulos selkärangasta ja kieppuu ympäri aivoja. Qi liikkuu tuulisella säällä taivaalla lipuvien pilvien tavoin. Lähetä utu kaikkien aivojen kammioiden, solujen ja kudoksien läpi. Lähetä se kaikkiin kohtiin, joihin sen kulku vaikuttaa estyneeltä tai jotka vaikuttavat pimeiltä sisäisellä silmälläsi tarkattuna.

Pidä koko meditaation ajan huoli, että et pakota itseäsi, hengitystäsi. Kun sinusta tuntuu tarpeelliselta vapauttaa hengityksesi, jos vaikka tämä tapahtuu jo tovi aloittamisen jälkeen, vapauta se ulos suusi kautta. Hengitä ulos keveästi. Utu on nyt saastunutta ja tummaa, mustahkoa tai harmaata. Kun olet hengittänyt ulos, hengitä taas normaaliin luonnolliseen tahtiisi. Hengitä joitain kertoja sisään ja ulos, ja toista sitten juuri tekemäsi visualisointiharjoitus.

II

Hengitä valkoista utua selkärankasi sisään häntäluun kautta. Pidätä hengitystä. Utu nousee selkärankaa pitkin ylös, siirtyy kallon sisään ja kieppuu aivojen läpi, puhdistaen ja elvyttäen. Avaa suutasi hieman ja hengitä myrkyt ulos – udun ollessa nyt tummasävyistä ja saastunutta. Hengitä jälleen joitakin kertoja luonnollisesti.

III

Toista vielä kolmannen, viimeisen kerran. Hengitä valkoista utua selkärangan sisään häntäluun kautta. Pidätä hengitystäsi ja näe udun nousevan. Pidättäessäsi edelleen hengitystäsi, parantava qi liikkuu aivojen halki.

Tällä kertaa, hengittäessäsi toksista qitä suun kautta ulos, kuvittele puhaltavasi pois kirkkaan taivaansinen peittävät pilvet. Palaa luonnolliseen hengitysrytmiisi, hitaaseen ja syvään, sisään ja ulos nenän kautta. Suuntaa huomiosi pääsi kruunuun. Olet puhaltanut pois pilvet ja paljastanut näin turkoosina siintävän taivaan. Pidä tämä mielikuva sinisestä väristä niin kauan, kuin kykenet. Sinusta saattaa tuntua, kuin olisit muuttunut selkeäksi siniseksi taivaaksi.

Vielä lisävinkki:

Pidä kielesi kärki sisään hengittäessäsi kevyesti kitalakeen painettuna ja rentouta kieli hengittäessäsi suun kautta ulos. Tekniikka avaa kehosi mikrokosmisen kiertokehän, tehostaen parantavan qin kokonaisvaltaista vaikutusta entisestään.

Kuten mainitsimme, on kyseisen meditaation tuonut tietoisuuteemme Kenneth S. Cohen. Kunnianarvoisaa Cohenia tunnustetaan yleisesti olevan kiittäminen qigongin harjoittamisen leviämisestä länteen, sekä sillan luomisesta qigongin ja lääketieteen välille. Hän aloitti qigong-koulutuksensa vuonna 1968, ja on lisäksi opiskellut mm. kiinan kieltä ja taolaisuuden tutkimusta. Pitkällisen qigong-koulutuksensa lisäksi Kenneth on tutkinut yli 20 vuotta alkuperäiskansojen lääketiedettä ja toiminut läheisessä yhteistyössä sekä intiaanien että afrikkalaisten kansojen parantajien kanssa. 

Cohenin elämäntyö on merkittävää ja jatkuu hänen edelleen toimiessaan dosenttina ja ollessa suosittu puhuja. Lisäksi hän on kirjoittanut yli 200 artikkelia, joiden pariin palata. Mainittakoon vielä hänen olevan myös huomattava kirjailija ja Cohenin vaikuttava teos The Way of Qigong: The Art and Science of Chinese Energy Healing on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Löydät opuksesta myös tämän meditaation, ja monia muita upeita ja yksinkertaisia tapoja huoltaa oman elinenergiasi, qin, kuntoa ja toimintaa.

Energiasi on mitä arvokkain voimavara. Elä siis suhtaudu elämään turhan vakavasti ja aiheuta turhanpäiväistä raskautta mieleesi, vaan pidä aivosi puhtoisina ja elä keveästi. Pitämällä mielemme keveinä synnyttämme huomattavasti laajakatseisempia ajatuksia, ja tämä on luonnollisesti hedelmällisempää kuin iänikuinen vellominen samoissa vanhoissa aatoksissa. Jos et ole sitä jo olosi kohentamiseksi tehnyt, kevennä mieltäsi ja uudista itseäsi, esimerkiksi tämän mahtavan meditaation avulla. Namaste.

Aihetta liippaavaa monenkirjavaa kirjallisuutta:

Ernest Dimnet; Ajattelemisen taito

Anthony de Mello; Havahtuminen

Caroline Myss; Hengen anatomia

Juho Savio; Intialaista viisautta

Kungfutse; Keskustelut

Stephen Gascoigne; Kiinalainen tie terveyteen

Irene Hopkins; Kundaliinijooga – sisäisen voiman lähde

Eckhart Tolle; Läsnäolon voima: tie henkiseen heräämiseen

Janette Marshall; Nalle Puh ja elämisen taito

Timo Klemola; Taiji: liikettä hiljaisuudessa – hiljaisuutta liikkeessä

Sogyal Rinpoche; Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta

Kenneth S. Cohen; The Way of Qigong

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!