Ikiomaa ikigaita etsimässä

B! Japanilaisten mukaan meistä jokaisella on ikioma ikigai, syy olla olemassa. Omasta kulttuuristamme ei löydy sanaa, joka määrittelee kattavasti tai tyhjentävästi japanilaisen kulttuurin ikigaiksi kutsuman, vaan tämän japaninkielisen sanan voidaan kääntää tarkoittavan “olemassaolon syytä” tai “syytä herätä aamuisin”. Toiset ovat löytäneet omansa ja ovat siitä tietoisia. Toisilla se on sisimmässään, mutta he eivät ole vielä heränneet tietoisiksi siitä, tai välttämättä tavoita sitä lainkaan elinikänsä aikana. Ikigain taustalla kuitenkin piilee salaisuus aidon onnen löytämiseen.

Vain harvat psykologiset ja eksistentiaaliset prinsiipit ovat yhtä olennaisia päivittäisen elämämme kannalta, kuin ikigain käsittämä. Onhan kaiken kaikkiaan merkityksen löytäminen itsestämme avainasemassa epätoivon pitämiseksi loitolla. Myös esimerkiksi monien mielialahäiriöiden tiedetään parantuvan merkittävästi, kun niistä kärsivä yksilö tekee sitoumuksen itselleen tehdä ainoastaan, mitä itse haluaa. Tästä seuraava myönteisten ajatusten ja uskomusten kokoelma toimii pian puskurina suojaten itsetuhoisilta ajatuksilta, rajoittavilta uskomuksilta ja pelolta.

Japanilaisessa kulttuurissa uskotaan, että oman elämämme tarkoituksen selvittäminen vaatii kaksi korvaamatonta elementtiä. Toisaalta on tarpeen uppoutua aktiviteetteihin, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista, ja nämä aktiviteetit ovat erilaisia kullekin ihmiselle. Toisaalta tarkoituksellinen olemassaolo vaatii tiettyä mentaalista olotilaa ja joukkoa rutiineja. Juuri tätä varten ovat ikigain säännöt, ja näiden suositusten kautta on mahdollista luoda tarkoituksellisen olemassaolon vaatimat perustukset.

Miten löytää oman elämämme tarkoitus, ikigai?

Itse asiassa monet länsimaisista psykologisista ongelmistamme olisi parannettavissa löytämällä ikigai, joka on toisinaan kätketty, tukahdutettu tai jopa tyystin vaiennettu. Ikioma ikigaisi muodostuu oheisen graafisen esityksen mukaisesti neljän elämäsi perustekijän leikkauskohdassa: passiosi, kutsumuksesi, ammattisi ja elämäntehtäväsi eli missiosi. Ikigailla on voima täyttää keuhkomme elinvoimaisella ilmalla ja palauttaa meille tahtomme elää. Lisäksi syiden löytäminen merkitykselliselle elämälle on perusta käsitellessämme yhtä nykyajan pahimmista vihollisista, masennusta.

Tiedämme kuitenkin myös, että ei ole helppoa sitoutua omaan ikigaihimme, oman elämämme tarkoitukseen. Tässä vaiheessa voimmekin tukeutua japanilaisiin, jotka muistuttavat meitä, että meidän tulee olla uskollisia ja energisiä sotureita, jotka täyttävät yhden tietyn tavoitteen: säilyttää oman lahjomattomuutemme ja rakkautemme elämää kohtaan. Seuraavaksi joitain tekijöitä, jotka paljastuvat olevan avainasemassa tämän japanilainen mysteerion johdattaessa meitä onnen etsinnässä.

Syy elää, ikigai

Tärkein tekijä, miksi 100-vuotiaiksi elävät japanilaiset nousevat vuoteestaan joka aamu, on peruste tai pätevä syy, joka oikeuttaa heidän olemassaolonsa. Heille ei ole olemassa sanaa tai käsitettä, joka kuvaa eläkkeelle jäämistä. He jatkavat samojen toimien suorittamista päiviensä loppuun saakka, koska se täyttää heidät suunnattomalla tyydytyksellä tehdä koko yhteisön hyväksi sitä, minkä tekemisestä he nauttivat.

Sosiaalisten suhteiden edistäminen

Japanilaiset vanhukset tarjoavat itsensä ja panoksensa kaikkiin tarkoituksiin, jotka liittyvät heidän ympäristöönsä. Tällä tavoin he kokevat olevansa osa yhteisöä ja hyödyllisiä tekijöitä omassa yhteiskunnassaan. Yleisesti ottaen sosiaalisten suhteiden edistämisellä ja tukemisella on erittäin myönteinen vaikutus elämänlaatuumme. Samastuessamme toisiin, meidän mielialamme kohenee ja tämä tarjoaa meille huomattavia etuja emotionaalisella tasolla. Ihmissuhteet auttavat meitä olemaan itsenäisempiä ja päättäväisempiä, sekä parantamaan kognitiivisia kykyjämme.

Terveellinen ruokavalio

Japanilaisten terveellisen ruokavalion salaisuus piilee monien eri ruokien syömisessä pieninä annoksina. Ikigaimaisen ruokavalion perustana saavat kunnian toimia raa’at hedelmät ja vihannekset. Sokeria japanilaiset syövät tuskin koskaan, ja näin tehdessään käyttävät omilla pelloilla kasvattamaansa sokeriruokoa. Japanilaiset syövät länsimaisiin kanssaihmisiinsä verrattaessa vähemmän kaloreita, ja tässä heitä ohjaa hara hachi bu, kungfutselainen periaate jonka mukaan syöminen tulisi lopettaa vatsan täyttymystilan saavuttaessa 80 % kuvun kokonaistilavuudesta.

Myönteinen ajattelu

Myönteisyys ja hymyily ovat tärkeimmät perustat, jotka heijastuvat ikigain laeissa. Meidän tekomme perustuvat meidän ajatuksiimme, ja jos muutamme tapaamme ajatella, me voimme alkaa muuttaa tekemiämme päätöksiä. Esimerkillisen Ogamin asukkaat elävät stressitöntä ja huoletonta elämää: heidän maailmassaan edes ajatusta kiirehtimisestä ei olla keksitty. Ihmisolennot hakevat aina henkilökohtaista kasvua, sekä fyysisesti että emotionaalisesti, ja myönteisten sisäisten keskustelujen harjoittaminen voi auttaa meitä suorittamaan tekoja, jotka kasvavat suuriksi saavutuksiksi.

Liikunnan harjoittaminen

Japanin vanhimmat asukkaat harjoittavat joka aamu ryhmäliikuntaa ennen päivittäisten rutiinien aloittamista. Nämä perusharjoitukset koostuvat lihasten venyttelystä ja nivelten liikuttelusta. Tämän fyysisen aktiviteetin tarkoitus on vahvistaa kaikkien osanottajien vetreyden lisäksi yhteistyöhenkeä ja ykseyttä.

Avaintekijät ikioman ikigaisi muovaamisessa

Voimme huomata, että ikigai ei sisällä mystisiä riittejä tai muutoinkaan kovin kummallisia kommervenkkejä, vaan perustuu lähinnä yksinkertaisiin perusasioihin. Ikigai on jotain, joka antaa meille energiaa joka aamu. Se voidaan ilmaista myös asioina, joita teemme päivittäin ja joihin haluamme sijoittaa kehittyäksemme. Jos sinulla on jo käsitys ikioman ikigaisi muodosta, tai vaikka olisit vasta huomannut kaipaavasi sen läsnäoloa arjessasi, kannattaa opetella pieniä tapoja sen vahvistamiseksi.

Meidän tuleekin lakata niiden tarpeiden, mielihyvien ja intohimojen lykkäämistä, jotka tekevät meistä juuri oman ainutlaatuisen itsemme, ja voivat tällä tavoin määritellä elämänpolkumme. Tämä ei toki ole helppoa, mutta tehtävä johon meidän on tartuttava. Meillä nimittäin on varsin usein tavoitteita, ihanteita ja päämääriä, joita vääristää tai kyllästää arvot, jotka eivät ole omiamme. Kasvatuksestamme juurensa juontavat paineet, perheemme ja sosiaalinen ympäristömme muovaavat meitä tavalla, josta emme aina ole täysin tietoisia. Me pelkäämme usein kritiikin tai väärinymmärryksen kohteeksi joutumista.

Ikigai on aina ollut olemassa, vaikka me toisinaan katkaisemme sitoumuksemme siihen. Me valitsemme hiljentää sen ja jättää sen huomiotta, koska ajattelemme ettei kukaan ymmärtäisi meitä. Ikigai on tämänkaltaisen passiivisuuden ja konformismin vastakohta. Se vaatii sinulta aivan kaiken ja saa sinut tuntemaan olosi eläväksi, vapaaksi ja energian täyteiseksi, riippumatta iästäsi tai fyysisestä olotilastasi, sillä kyseessä on ennen kaikkea mielentila. Selkiyttääksesi jokaista yllä mainituista avaintekijöistä, kiinnitä hieman huomiotasi seuraaviin strategioihin.

  • Elä enää elä autopilotilla: Kysy itseltäsi päivittäin tekeekö tekemisesi sinut onnelliseksi.
  • Älä vertaa itseäsi kehenkään muuhun. Älä koeta olla kuten muut. Olet ikioma kiintopisteesi.
  • Meistä jokaisella on taitoja. Meistä jokaisella on jokin erityinen kyky, joka erottaa meidät muista, ja jota meidän tulisi käyttää hyväksemme. Tee tästä taidosta omasi ja nauti siitä.

Ikigai ei ole pelkkä elämän päämäärä tai pyrkimys, vaan elämäntapa, joka tulee kokea tässä ja nyt. Toisinaan oman ikigaimme mukaan eläminen tarkoittaa, että hylkäämme suuren osan meitä ympäröivistä asioista, ja meidän tulee tällöin ymmärtää moisen vaativan rohkeutta. Etsintä ikioman ikigaimme löytämiseksi voi osoittautua helpoksi tai pitkäksi taipaleeksi, vaan löydettyämme sen meistä tuntuu, kuin onni olisi vallannut meidät. Olemme löytäneet oman “syymme olla olemassa”, joka perustuu omiin neljään pilariimme eli omaamaamme passioon, ammattiin, elämänkutsumukseen ja -tehtävään. Toivomme oman löytöretkesi olevan iki-ihana, Namaste.

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!