Ajatteluttamisen riskikartoituksen laatiminen

B! Toisinaan meitä ajatteluttaa vallan ratkeamiseen asti, ilman kummempaa syytä. Tällainen ajatteluttaminen on yllättävän yleistä siihen nähden, että se on sentään monilla korkeillakin tahoilla määritelty suoranaiseksi vitsaukseksi ja moisesta on koetettu päästä eroon ihmisyyden pitkän historian aikana moneen otteeseen. Ihmiskuntaa vaivaava ratkaiseva ajatteluttaminen on levinnyt jo niin laajaksi ilmiöksi, että on täysin mahdollista, että olet itsekin saanut tartunnan. Jos kuulut onnekkaisiin tältä ajatteluttamishäiriöltä välttyneiden joukkoon, on silti todennäköistä, että siitä kärsii joku lähipiirissäsi.

Ratkaisevan ajatteluttamisen oireisiin lukeutuu monien muiden ohella uppoutuminen yleviin ajatuksiin, omien ajatustensa parissa viihtyminen, asioiden konkreettinen ratkominen ja pilvilinnoissa liihottelu. Tavallisesti ajatteluttamisesta ei ole yksilölle harmia, sillä oireet eivät yleensä äidy kroonisiksi, mutta toisinaan häiriön ratkaisukeskeisyys voi johtaa laajempiin ongelmiin. Monilla tavoin ajatteluttamishäiriö muistuttaa nykyaikana yleistynyttä tunteiden avointa kokemista ja välittämistä niiden tukahduttamisen sijaan. Ääritapauksissa ajatteluttamispuuskien pauloihin joutuneet yksilöt ovat kuvailleet oireitaan ”ikuisuuden kosmisessa valtameressä uiskenteluksi”, sillä ratkaisevia ajatteluttamiskokemuksia on ilmeisimmin vaikea pukea sanoiksi muutoin kuin abstraktien metaforien kautta.

Listaamme tässä joitakin ratkaisevan ajatteluttamisen mahdollisista varjopuolista sekä tarjoamme apua alkuun pääsemisessä, mikäli sinusta tuntuu, että haluat kartoittaa oman ajatteluttamistilasi tarkemman tolan tai koet tarvetta tarttua toimeen tolan kohentamiseksi.

Uppoutuminen yleviin ajatuksiin

Tämä on tavallisesti ensimmäisiä ratkaisevan ajatteluttamisen oireita, eikä sinällään ole vielä vaaraksi, mutta antaa aihetta pitää tilannetta silmällä. Yleviin ajatuksiin uppoutuminen voi osoittautua yksilölle kiusalliseksi jo siksikin, että riistää häneltä salakavalasti mahdollisuuden esimerkiksi syventyä lähiyhteisön ja maailman poliittisiin selkkauksiin, todella omistautua hedonistiselle kulutusjuhlinnalle taloudellisen kasvun edistämiseksi, sekä ylipäätään valvoa ja ruotia muiden ihmisten tekemisiä. Suosittelemme ravistamaan itsesi takaisin ihmistodellisuuteen mitä pikimmin, mikäli olet huomannut uppoutumista tapahtuvan. Apukeinona voi käyttää esimerkiksi syventymistä sosiaaliseen mediaan tai vaihtoehtoisesti vaikkapa televisiokanavien tai aikakauslehtien tarjontaan, jos aivan puhe-etäisyydeltä ei löydy ketään, jolla on tarjota alhaisia ajatuksia omien yleviesi syrjäyttämiseksi.

Omien ajatusten seurassa viihtyminen

Ratkaiseva ajatteluttaminen etenee usein yleviin ajatuksiin uppoutumisesta niiden kanssa viihtymiseen. Tämä tila on jo melko hälyttävä, mutta on yleensä myös melko helposti hoidettavissa. Omia ajatuksiaan viihdyttävänä seuralaisena pitävä saattaa monien muiden oireiden ohella huomata hymyilevänsä aivan spontaanisti itseksensä. Vaarana on myös seesteinen kiireettömyys. Pahimmassa tapauksessa viihtymisestä seuraa jonkin asteinen tarpeeton luovuuden puuska aivan omin päin ilman ulkoisia suorituspaineita motivaattorina, mitä toki itse kukin terveen järjen omaava ymmärtää välttää ilman erillisiä kehotuksia. Omien ajatustensa muuttuessa uhkaavan seurallisiksi, kannattaa niitä korjata paremmin ihmistodellisuutta vastaavaksi, esimerkiksi muistuttamalla itseään inhimillisten vajavaisuuksiensa todenperäisyydestä sekä erityisesti tämän tosiasian aiheuttamista rajoituksista, tekemättömistä askareista tai moninaisista muista maallisista murheista. Lisäksi näihinkin ratkaisevan ajatteluttamisen oireisiin usein tehoavat myös yllä esitetyt parannuskeinot.

Ongelmien konkreettinen ratkominen

Ratkaiseva ajatteluttaminen ei aina johda tähän, mikä on sinällään huojentavaa. Jos ongelmien konkreettiseen ratkomiseen kuitenkin päädytään, on kannattavaa tehdä tälle loppu mahdollisimman pian. Ongelmiensa ratkomisesta nimittäin seuraa herkästi ongelmattomuus ja tiedämmehän tämän sopivan huonosti nykymaailman menoon. Ihmismaailmamme on väärällään ongelmia ja haasteita, eikä niitä tietenkään ole tarkoitus millään muotoa päihittää, vaan viipyillen jäädä niihin marinoitumaan. Lisäksi omien ongelmien ratkomisesta seuraa helposti taipumus haluta auttaa myös muita omiensa suhteen, ja tätä tuskin toivoo meistä kukaan. Ongelmiensa konkreettisesta ratkomisesta pääsee helpoiten hakeutumalla sopivan ihmisrealistisesti asennoituneen ihmisyksilön seuraan tai palaamalla jonkin vanhan tutun maadoittavan materiaalin äärelle. Monet ovat havainneet hyödylliseksi tutustua päivän uutistarjontaan, jonka tavallisesti voi luottaa olevan riittävän ongelmallisesti latautunut palauttaakseen yksilön ihmistodellisuuden piiriin. Joka tapauksessa on parasta jo konkreettisesti tehdä jotain ratkaisevan ajatteluttamisen tukahduttamiseksi. Jälleen myös aiempien oireiden hoitokeinot voivat olla avuksi.

Pilvilinnoissa liihottelu

Tämä on ehdottomasti kaikkein vaarallisin ratkaisevan ajatteluttamisen aste, joten jos olet havainnut tämän kaltaisia oireita, suosittelemme suhtautumaan niihin varsin vakavasti. Pilvilinnoissa liihottelu saattaa ilmetä esimerkiksi haaveina uudesta harrastuksesta tai elämänasenteesta, tai kriittisimmillään kokonaisesta omavaraisesta omakotikommuunista metsän siimeksessä, jos ei jopa kotimaapallomme pelastamisesta ihmiskunnan massiivisilta sosiaalisilta kokeiluilta. Jälkimmäisenä mainittujen esimerkkien kaltaisissa tilanteissa yksilö on jo vaarallisen lähellä vieraantua ihmistodellisuudesta. Usein käy niinkin, että yksilö alkaa ratkaisevan ajatteluttamisen tässä vaiheessa luopua konformismistaan tyystin, eikä enää osallistu yleisiin yhteisiin joukkohuvituksiin. Pilvilinnoissa liihottelun päättämiseen parhaita keinoja ovat erilaisten tärkeellisten arkitehtävien suorittaminen, kuten laskujen lajittelu, roskien vienti tai sukkien silitys. Yksi erityisen tehokas hoitokeino on lakata hengittämästä syvään, vaikkakin tietoisesti hengitykseensä keskittymisessä on aina myös omat erityisriskinsä. Näitä parannustoimia suorittaessaan on hyvä pitää merkillä mielensä liikkeitä ja huolehtia huomionsa keskittyvän käsillä olevaan yksinkertaiseen tehtävään, kuitenkaan itseaiheutettua paniikkia unohtamatta. Jos et kärsi itse liihottelusta, vaan olet huomannut jonkun läheisesi oireilevan, on hyvä ojentaa auttava kätensä ja tehdä kaikkensa siipien katkaisemiseksi tämän unelmilta.

Toivomme tässä tarjoamamme pintaraapaisun olleen avuksi ja johdatelleen sinuakin hieman lähemmäs kattavaa käsitystä oman ajatteluttamistilasi tolasta. Mikäli mielessäsi heräsi kysymyksiä, kehotamme luonnollisesti välttämään ajattelemasta niitä syvemmin. Ylipäätään ajatteluttamisensa ratkaisevuutta kannattaa kartoittaa säännöllisin väliajoin ja huolehtia myös lähimmäistensä hyvinvoinnista. Siunauksemme on, että saamme sentään kukin edelleen itse valita, emmekä näin ollen suinkaan ole pakotettuja altistumaan ratkaisevalle ajatteluttamiselle.

Onkin hyvä tuomita mahdollinen häiriö jo hyvissä ajoin, jotta se ei pääse kasvamaan ylitsepääsemättömiin mittoihin ja muodostu yksilön määritteleväksi tekijäksi – ratkaiseva ajatteluttaminen kun on siitä harmillinen vaiva, että pitkään kärsineiden on erittäin vaikea palata normaalien kirjoihin. Pitäkäämme siis perinteiden kivijalan vahvistamisen hengessä itsestämme ja toisistamme huolta, Namaste.

Aihetta liippaavaa monenkirjavaa kirjallisuutta:

Juha Räikkä & Helena Siipi; Ajattele, filosofoi

Ernest Dimnet; Ajattelemisen taito

Alan W. Watts; Epävarmuuden viisaus

Edmund Husserl; Filosofia ankarana tieteenä

Fritjof Capra; Fysiikka ja tao

Eckhart Tolle; Harjoituksia läsnäolon voimasta

Anthony de Mello; Havahtuminen

Juhani Seppänen; Hullu työtä tekee

Plutarkhos; Mielen tyyneydestä

Esa Saarinen & Kirsti Lonka; Muodonmuutos: avauksia henkiseen kasvuun

Daniel Goleman; Tunneäly: Lahjakkuuden koko kuva

Marko Hamilo; Älkää säätäkö päätänne – häiriö on todellisuudessa

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!