Seitsemän tarinaa ihmisestä

B! Koska ihmisyys on varsin haastava laji, ehdotamme luettavaksi seitsemää klassikkoteosta, jotka voivat auttaa kirkastamaan kokonaiskuvaa. Ihmisenä olo on sentään kaikesta vaativuudestaan huolimatta äärimmäisen jalo harrastus, ja luonteeltaan hyvinkin antoisa, sillä tarjolla on loputtomasti mahdollisuuksia oppia lisää ja löytää uusia vivahteita. Tässä kronologisessa järjestyksessä listaamamme kirjallisuuden klassikot sopivat niin avaimiksi aloittelijoille kuin inspiraatioksi jo pidempään ihmisyyttä harrastaneille.

Frankenstein: Uusi Prometheus (1818), Mary Shelley

Hirvittäviäkin elementtejä sisältävä Frankenstein on yllättävän sympaattinen tarina hirviön synnystä, kehityksestä ja kasvusta. Toki rinnalla kulkee tiiviisti itse tohtori Frankenstein, joka luomansa hirviön kanssa punoo tarinaverkon, josta voi poimia loputtomasti kiehtovia sivujuonteita. Tässä eeppisessä kasvutarinassa on monitahoista syvyyttä, ja iästään huolimatta klassikkovanhusta vasten voi pohtia myös teknologisen kehityksen vaikutuksia ihmisyyteen.

***

Profeetta (1923), Khalil Gibran

Suosittelemme tätä teosta erityisesti jokaiselle, joka kaipaa kätevää kiteytystä ihmisyyden perusteista. Vaikka nimi voi niin antaa ymmärtää, tämä kirjaksi manifestoitunut satavuotias profeetta ei suoranaisesti ennusta tulevaa, vaan käsittelee ihmiseloa ja ihmisyyttä ylevän yksinkertaisiksi mietteiksi puettuna. Autuaan ajatonta filosofiaa sisältävä Profeetta auttaa reflektoimaan omia arvojaan ja pyrkimyksiään nykyisen jumalattoman kiireen ja kilpailun keskellä.

***

Arosusi (1927), Hermann Hesse

Ajoittain ahdistavakin Arosusi luo valoa ihmisyyden synkempiin puoliin. Pääosassa tuskailee Harry Haller, jonka persoonallisuuskysymyksiä ja eksistentiaalista ahdistusta puidaan niin kapakassa kuin Maagillisessa teatterissa. Hesse käsittelee monissa teoksissaan vaikeitakin psykologisia teemoja ja tekee varjoja tutuiksi. Toisinaan varjoihin tutustuminen on varsinkin ihmisharrastuksen alkeita harjoitteleville perin peloittavaa, mutta kirjan sivuilla matka käy turvallisesti. Voihan kirjan aina sulkea ja näin vangita kammottavat asiat mukavan kompaktiin tilaan.

***

Pikku Prinssi (1943), Antoine de Saint-Exupéry

Tämä pikku kirja kertoo kauniin kuvaelman vastuuntuntoisesta Pikku Prinssistä, joka lähtee kotitähdeltään yksinäisyyttään lievittämään, ja jättää jälkeensä rakkaan ruusunsa. Matkallaan hän tapaa monenmoisia olijoita ja tekijöitä. Maahan päädyttyään Prinssi tapaa aavikkoketun, jonka kanssa hän luo ilahduttavan suhteen, ja jolta hän oppii mahdollisesti elämänsä suurimmat viisaudet.

***

Vuonna 1984 (1949), George Orwell

Orwellin aina vain ajankohtaisemmalta vaikuttava klassikkoteos kertoo Winston Smithin elämästä dystopisessa yhteiskunnassa. Tässä totalitaristisessa maailmassa ihmisten elämää valvoo Isoveli ja arjen todellisuutta leimaa pitkälti epävarmuus sekä epätietoisuus. Yksi kirjan kiintoisia juonteita on totaalisen hallinnan seurauksena kehitetty uuskieli, josta on karsittu kaikki vallanpitäjille epämieluisat ilmaisut, jotta vääränlaiseksi määritelty ajattelu ja puhe ei olisi mahdollista. Vuonna 1984 on toki kuvitteellinen tarina, ei historiankertomus, mutta heijastelee silti varsin sattuvasti nykymaailmamme valtasuhteiden muodostumistapoja ja moninaisia yhteyksiä.

***

Lokki Joonatan (1970), Jonathan Bach

Hieman paradoksaalisesti listamme ihmistarinoiden joukossa, on Bachin teoksen päähenkilö siipiveikko, nimittäin lokki. Joonatan on kuitenkin kanssalintujensa kanssa antropomorfisoitu siinä määrin, että ihmiseläimenkin on helppo asettua Joonatanin saappaisiin. Joonatanilla on polttava sisäinen tarve toteuttaa itseään parvestaan poikkeavalla tavalla. Hän on näet ruoan hankinnan lisäksi kiinnostunut lentämisestä, erityisesti lentämisestä lokeille ennenkuulumattomalla vauhdilla. Arkailusta, itsensä kyseenalaistamisesta ja muiden paheksunnasta huolimatta Joonatan seuraa sisäistä kutsuaan, joka johtaa hänet lopulta suorastaan taivaallisten oivallusten äärelle.

***

Alkemisti (1988), Paolo Coelho

Kulttimaineeseenkin noussut Alkemisti on yksinkertaisuudessaan kaunis tarina Santiago-nimisestä espanjalaisnuorukaisesta. Kertomus Santiagon ulkonaisista elämänvaiheista kietoutuu kiehtovasti yhteen hänen sisäisen tarinansa kanssa. Sivuille mahtuu lampaiden laskemista, unia aarteista, aavikon jylhiä hiekkamaisemia, mystisiä taikakaluja ja keskustelua maailman sielun kanssa. Coelhon kerronnan vaiheisiin mahtuu alkemiankin saloja, vaan lopulta kukin löytänee sisimmästään vastauksen siihen, mikä on riveiltä ja niiden välistä löytyvä arvokkain anti.

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!