Seitsemän tarinaa ihmisestä

B! Koska ihmisyys on varsin haastava laji, ehdotamme luettavaksi seitsemää klassikkoteosta, jotka voivat kirkastaa kokonaiskuvaa. Ihmisenä olo on sentään kaikesta vaativuudestaan huolimatta äärimmäisen jalo harrastus, ja luonteeltaan hyvinkin antoisa, sillä emme voi koskaan lakata oppimasta lisää ja löytämästä uusia vivahteita. Tässä kronologisessa järjestyksessä listaamamme klassikot sopivat niin avaimiksi aloittelijoille kuin inspiraatioksi jo pidempään ihmisyyttä harrastaneille.

Frankenstein: Uusi Prometheus (1818), Mary Shelley

Hirvittäviäkin elementtejä sisältävä Frankenstein on yllättävän sympaattinen tarina hirviön synnystä, kehityksestä ja kasvusta. Toki rinnalla kulkee tiiviisti itse tohtori Frankenstein, joka luomansa hirviön kanssa punoo tarinaverkon, josta voi poimia aina uutta. Tässä eeppisessä kasvutarinassa on monitahoista syvyyttä, ja iästään huolimatta sitä vasten voi pohtia myös teknologisen kehityksen vaikutuksia ihmisyyteen.

***

Profeetta (1923), Khalil Gibran

Suosittelemme tätä teosta erityisesti jokaiselle, joka kaipaa kätevää kiteytystä ihmisyyden perusteista. Vaikka nimi voi niin antaa ymmärtää, ei sisältö suinkaan ole varsinaisesti uskonnollista, vaikka ylevästi ihmisyyttä käsitteleekin. Tämä kirjaksi manifestoitunut profeetta ei myöskään suoraan ennusta tulevaa, mutta pukee sanoiksi monia jumalallisia mietteitä ihmiselosta. Autuaan ajatonta filosofiaa sisältävä Profeetta auttaa reflektoimaan omia arvojaan nykyisen jumalattoman kiireen keskellä.

***

Arosusi (1927), Hermann Hesse

Ajoittain ahdistavakin Arosusi luo valoa ihmisyyden synkempiin puoliin. Pääosassa tuskailee Harry Haller, jonka persoonallisuuskysymyksiä ja eksistentiaalista ahdistusta puidaan niin kapakassa kuin Maagillisessa teatterissa. Hesse käsittelee monissa teoksissaan vaikeitakin psykologisia teemoja ja tekee varjoja tutuiksi. Toisinaan varjoihin tutustuminen on varsinkin ihmisharrastuksen alkeita harjoitteleville perin pelottavaa, mutta kirjan sivuilla matka käy turvallisesti. Voihan kirjan aina sulkea ja näin vangita kammottavat asiat mukavan kompaktiin tilaan.

***

Pikku Prinssi (1943), Antoine de Saint-Exupéry

Tämä pikku kirja kertoo kauniin kuvaelman vastuuntuntoisesta Pikku Prinssistä, joka lähtee kotitähdeltään yksinäisyyttään lievittämään, ja jättää jälkeensä rakkaan ruusunsa. Matkallaan hän tapaa monenmoisia olijoita ja tekijöitä. Maahan päädyttyään Prinssi tapaa aavikkoketun, jonka kanssa hän luo ilahduttavan suhteen, ja jolta hän oppii mahdollisesti elämänsä suurimmat viisaudet.

***

Vuonna 1984 (1949), George Orwell

Orwellin aina vain ajankohtaisemmalta vaikuttava klassikkoteos kertoo Winston Smithin elämästä dystopisessa yhteiskunnassa. Tässä totalitaristisessa maailmassa kaikkien elämää valvoo Isoveli ja arjen todellisuutta leimaa pitkälti epävarmuus sekä epätietoisuus. Yksi kirjan kiintoisia juonteita on totaalisen hallinnan seurauksena kehitetty uuskieli, josta on karsittu kaikki vallanpitäjille epämieluisat ilmaisut, jotta vääränlaiseksi määritelty ajattelu ja puhe ei olisi mahdollista. Vuonna 1984 on toki kuvitteellinen tarina, ei historiankertomus, mutta heijastelee silti varsin sattuvasti nykymaailmamme valtasuhteiden muodostumistapoja ja moninaisia yhteyksiä.

***

Lokki Joonatan (1970), Jonathan Bach

Hieman paradoksaalisesti listamme ihmistarinoiden joukossa, on Bachin teoksen päähenkilö lokki nimeltä Joonatan. Kyseinen yksilö on kuitenkin kanssalintujensa kanssa antropomorfisoitu siinä määrin, että ihmisenkin on helppo asettua Joonatanin saappaisiin. Joonatanilla on polttava sisäinen tarve toteuttaa itseään parvestaan poikkeavalla tavalla. Hän on nimittäin ruoan hankinnan lisäksi kiinnostunut lentämisestä, erityisesti lentämisestä lokeille ennenkuulumattomalla vauhdilla. Arkailusta, itsensä kyseenalaistamisesta ja muiden paheksunnasta huolimatta Joonatan seuraa sisäistä kutsuaan, ja päätyy lopulta suorastaan taivaallisten oivallusten äärelle.

***

Alkemisti (1988), Paolo Coelho

Kulttimaineeseenkin noussut Alkemisti on yksinkertaisuudessaan kaunis tarina Santiago-nimisestä espanjalaisnuorukaisesta. Santiagon ulkoinen tarina kietoutuu kiehtovasti yhteen hänen sisäisen tarinansa kanssa. Luvassa on lampaita, aarteita, aavikon hiekkamaisemia, mystisiä taikakaluja ja keskustelua maailman sielun kanssa. Coelhon kerronnan vaiheisiin mahtuu alkemiankin saloja, vaan tärkein anti on se jokin, joka löytyy jokaisen ihmisen sisimmästä.

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!