Faktoja musiikista maailmassamme

B! Sanana musiikki on saanut suomalaisen kieliasunsa muinaiskreikan sanasta μουσική (mūsikē). Antiikin Kreikassa mūsikē tekhnē tarkoitti ”muusain taidetta” ja siihen lukeutui myös runous ja tanssi. Nykyisin musiikki määritellään säveltaiteeksi, joka perustuu ääneen, ja on ihmiskulttuurille ominainen taiteen ja viestinnän muoto. Mielestämme musiikki on tässä nykyaikaisen supistuneessakin muodossaan oleellinen elämän osanen, joten päätimme kerätä yhteen joitakin tosiasioita musiikista, jotka ovat valjenneet vuosien varrella tehtyjen tutkimuksien myötä. Lista ei ehkä sisällä järisyttäviä uutisia, mutta sitäkin jännittävämpiä monenkirjavia tiedonjyväsiä, joista toivottavasti on tahdinnäyttäjiksi sinunkin elämäsi sinfoniassa.

7. Se, minkä tyyppisestä musiikista pidät, kertoo yllättävän paljon persoonallisuudestasi

On totta tosiaan tosiasia, että erilaiset persoonallisuustyypit (kyseistä määrettä käyttämällä kuitenkaan sen psykoloogisemmin mitään tarkoittamatta) tuntevat vetoa eri tyyppistä musiikkia kohtaan. Lisäksi persoonallisuutesi vaikuttaa siihen, miten musiikkia käytät – jazz-muusikot esimerkiksi tavallaan sulkevat osan aivoistaan ollakseen luovempia. Lempikappaleesi puolestaan liittyy hyvin todennäköisesti tunnepitoiseen tapahtumaan elämässäsi, sillä niin sosiaalisilla vaikutteilla kuin itsensä musiikin laadulla on oma vaikutuksensa siihen, minkälaisista kappaleista pidät.

6. Sydämesi syke muuttuu ja alkaa matkia kuuntelemasi musiikin rytmiä

Ihmisen aivokuoren osa, joka on omistettu kuulemiselle ja kuuntelulle, pystyy erottamaan eri äänitaajuuksia äärettömän tarkasti. Meidän yksittäiset hermosolumme voivat mukautua lähes huomaamattomiin taajuuksien muutoksiin, johon muut nisäkkäät eivät yhtä lukuun ottamatta yllä: ainoastaan Lepakko ja Mies venyvät näin huimiin suorituksiin. Tämän ansioista oikeanlainen musiikki voikin auttaa sinua ohjaamaan omaa sydämensykettäsi, verenkiertoasi ja hengitystäsi optimaalisempaan suuntaan.

5. Ihmiset suosivat merkityksellisempää musiikkia vaikeina aikoina

Niin absurdilta kuin tämä saattaakin kuulostaa, voi musiikki ja sen suuntaukset jopa auttaa ennustamaan pörssiosakkeiden hintoja. Mikäli ihmismaailmamme todella on rakentunut tällä tavoin, niin voisimme kenties pohtia myös mitä on pääteltävissä nykyajan populäärimusiikin entistä narsistisemmasta suuntauksesta.

4. Muusikoiden elinajanodote on sama kuin zimbabwelaisten; maailman alhaisin

Rokkistarat ovat ilmeisimmin ottaneet asiakseen elää aidosti vauhdilla ja kuolla nuorina. Muutaman vuoden takainen tutkimus nimittäin osoitti, että amerikkalaisten muusikoiden eliajanodote on vain 45,2 vuotta ja eurooppalaisten muusikoiden vaivaiset 39,6 vuotta.

3. Musiikin kuunteleminen kuntoharjoittelun aikana lisää fyysistä suorituskykyä mitattavissa olevassa määrin

Taustamusiikki ei lisää kykyä keskittyä, mutta tähän sääntöön saattaa ilmetä poikkeus, mikäli vaikutusta mitataan kuntoharjoittelun aikana. Tällöin musiikin kuuntelu voi auttaa vapauttamaan endomorfiinejä ja lisätä täten kestävyyttäsi, kohottaa mielialaasi ja harhauttaa huomiosi pois mahdollisesti kuntoilun aikana kokemastasi kivusta.

2. Kovalla äänenvoimakkuudella toistettu musiikki voi johtaa ihmisen juomaan nopeammin

Tämä fakta voi olla merkittävä, sekä rahan että terveyden suhteen; yökerhojen omistajat saavat mahdollisesti sinutkin juomaan enemmän soittamalla musiikkivalikoimaansa lujemmalla. Kukkakauppiaat taasen käyttävät rakkauslauluja ja romanttista musiikkia houkutellakseen ihmiset käyttämään enemmän aikaansa ja rahaansa.

1. Se, minkä tyyppistä musiikkia kuuntelet voi vaikuttaa kirjaimellisesti tapaan, jolla näet maailman

Hyvä musiikki lisää kivunsietokykyä ja vähentää ahdistuneisuutta, klassisen musiikin ollessa esimerkki kaikkein rauhoittavimmasta tyylilajista – sen kuunteleminen saattaa johtaa jopa älykkyysosamääräsi kohoamiseen. Country-musiikki voi herätellä kuuntelijassaan itsetuhoisia taipumuksia, kun taas rock-musiikki ei moista aiheuta, eli raskasta rokkia kuuntelevilla ei välttämättä ole ongelmia maailmankuvansa suhteen. Kokonaisuutena musiikin melodialla on sanoitusta enemmän vaikutusta siihen, millaisia tunteita se meissä nostaa pintaan.

Liiku musiikin maailmassa vapaasti, minne se sinua kulloinkin kuljettaa, Namaste.

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!