Aikaa tutkiskelulle itsensä

B! …mieleen ja sydämeen Taottavaa:

Joukossa tyhmyys tiivistyy, joten on hyvä varata aikaa yksinololle ja itsetutkiskelulle. Tämä on yksi Taon viisauden kulmakivistä, sillä yksin ollessasi saat ladattua ja purettua itseäsi energiatasolla, jonka jälkeen oletkin taas valmis kohtaamaan maailman rinta rottingilla. Älä siis sivuuta niin kutsuttua omaa aikaa, vaan kohtele sitä mitä kallisarvoisimpana aarteena. Itsesi ja oman aikasi kunnioittaminen on yksi keino kunnioittaa myös koko muuta luomakuntaa; itselleen kannattaa suoda riittävästi aikaa, jotta myös muille tarjottu aika rikastuu laadultaan.

Monet nykyajan ihmiset viettävät aikansa jatkuvassa kosketuksessa muihin ihmisiin, joka saattaa kuormittaa yksilön itselleenkin yllättävin tavoin. Kiinnitä tietoisesti huomiotasi siihen, miten aikaasi käytät ja jaat, ja sijoita sitä riittävästi yleisen tasapainon ja harmonian tavoittelemiseen. Muistaessasi tutustua reflektoinnin kautta sisimpääsi säännöllisesti, osaat toimia ulkoisenkin maailman kanssa hedelmällisemmin. On tärkeää pitää yllä mielenkiintoa uuden oppimiselle ja sitä myöten itsensä haastamiselle, ja viimeistään näiden arvojen hallinnan opittuaan on hyvä jakaa oppimaansa muille tämän myönteisen muutoksen juurruttamiseksi omaan elämäänsä.

Taolle onkin ominaista ajatella, että joukolle tulisi tarjota mahdollisuus siinä tiivistyvää tyhmyyttä kärsivällisesti viisaudeksi kultivoiden.

Taon mukaan:

Jatkuva joukon sisäinen draama hämärtää tietoisuutta. Liiallinen häly kuormittaa aistit. Jatkuva syöte tekee aidosta syvällisestä oivaltamisesta vaikeaa.

Älä korvaa oppimista sensaationtavoittelulla.

Uhraa säännöllisesti aikaasi hiljaisen pohdiskelun varalle. Kiinnitä tänä aikana huomiosi sisimpään ja sulattele, mitä on tapahtunut. Salli aistiesi levätä ja hiljenny tyyneyteen.

Opeta muille, miten kannattavaa omasta päänsisäisestä pinnallisesta lörpöttelystään ja pakkomielteistään vapautuminen on. Opeta muita kiinnittämään huomionsa siihen, miten heidän koko kehonsa reagoi kuhunkin tilanteeseen.

Kun joukon osakkailla on aikaa pohdiskella, he pystyvät kukin erottelemaan selkeämmin, mikä juuri heissä itsessään ja kussakin kanssaihmisessä on olennaista ja tarpeellista.

Sisäisten resurssien aktivointi

Itsensä parantelua puoltaen

Tao universaalia on

Aihetta liippaavaa monenkirjavaa kirjallisuutta:

Ernest Dimnet; Ajattelemisen taito

George Orwell; Eläinten vallankumous

Kurt Vonnegut; Galapagos

Caroline Myss; Hengen anatomia

Kungfutse; Keskustelut

Henry David Thoreau; Kävelemisen taito

Eckhart Tolle; Läsnäolon voima

Tommy Hellsten; Muutos

Lao-tzu; Tao te ching

Charles Windridge; Tong Sing: kiinalaisen viisauden kirja

Anthony de Mello; Viisauden välähdyksiä

Alan W. Watts; Zen

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!