Henkisty itsenäisyytesi suhteen

B! Täydellinen henkinen itsenäisyys on yksi suurimmista voitoista, joita henkilökohtaisella tasolla on saavutettavissa. Henkinen itsenäisyys tarkoittaa täyden vastuun ottamista itsestään, niin ajatuksistaan, tunteistaan, kuin kehostaankin. Tämän virstanpylvään saavutettuamme emme ole enää riippuvaisia kenestäkään, emmekä koe tarvetta saada kanssaihmistemme hyväksyntää, vaan ymmärrämme heillä olevan oma ihmeellinen kokemusmaailmansa, jonka mukaisesti he arvioivat ja määrittelevät muita ihmisiä ja tilanteita.

Henkisyyttään emme tohdi syvemmin spekuloida, mutta tänään on 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyden juhlistamisen päivä. Neitomme voi ikäänsä nähden varsin hyvin ja meidän lintukodossamme toki on mitä parhaimmat edellytykset ihmisolennolle tämän suuren saavutuksen haalimiseksi omalle meriittilistalleen. Elämä ei silti luonnostaan salli meidän nauttia Suomi-neidon lailla absoluuttisesta itsenäisyydestä, vaan ennemminkin tarkoitus lienee oppia käyttämään valtaamme valita oman etumme mukaisesti, samalla kenenkään muun itsenäisyyteen puuttumatta tai sitä rajoittamatta.

Tällainen autonomia tarkoittaa kykyä tehdä päätöksiä tasapainoisesti omien halujensa, toiveidensa ja tarpeidensa mukaisesti, sekä kunnioittaa muiden oikeutta samaan. Osittain onkin jopa eriskummallista, miten vähän kyseisen luonteenpiirteen kultivoimiseen tavanomaisesti sijoitetaan aikaa ja vaivaa.

Mieti, miten itsenäisyystaistoosi käyt

Kenties itsenäisyyden henkinen arvo on päässyt rapistumaan koska kansanperintönä veressämme tuntuu edelleen virtaavan vahvasti ”suo, kuokka ja Jussi” -mentaliteetti, joka edellyttää itse kunkin pärjäävän omillaan. Lisäksi olemme suomalaisina saattaneet pitää turhan tiukkaan kiinni arvosta nimeltä naapurikateus. Tämä tarkoittaa muiden ihmisten menestyksellisten ja tappiollisten tekemisten sekä suotuisien ja epäsellaisten sattumusten märehtimistä sen sijaan, että panisi rikkoja ristiin omien olosuhteidensa muuttamiseksi. Henkistä itsenäisyyttä tavoitteleva kun pyrkii toteuttamaan henkilökohtaista kasvuaan – eivätkä kaikki todellisuudessa todellakaan sijoita moiseen – saattaa herättää närää taholla jos toisellakin yksilön pystyessään kasvattaa näennäistä etumatkaansa muihin. Muiden mielipiteet ovat kieltämättä aina kammottava vastus, vaan luovuttaa ei silti kannata.

Paluu juurille ja itsensä kasvattaminen on vaivan arvoista. Meidän on välttämätöntä matkata omaan sisimpäämme oppimaan joitakin asioita rakentaaksemme vahvan ja eheän identiteetin, tehdäksemme toimivia päätöksiä ja kantaaksemme vastuun niiden seuraamuksista, sekä suhtautuaksemme elämään myönteisin mielin. Meidän tulee määritellä mitä haluamme, mitä emme halua, milloin haluamme, milloin emme halua ja kenet haluamme osaksi elämäämme tahi emme. Moisten päätösten tekeminen vaatii henkistä selkeyttä sekä omanarvontuntoa.

Henkiseen itsenäisyyteen sisältyy luonnollisesti ymmärrys, että kenelläkään muulla ei ole oikeutta määritellä mitä meidän yksilöinä tulisi tuntea saati arvostella tunteitamme. Tunteet kun tosiaan ovat siinä määrin yksityinen asia, että ne ovat osa meidän kunkin yksilöllistä todellisuutta, eivätkä ylipäätään suoraan kenenkään muun kuin yksilön itsensä koettavissa. Arvostakaamme tunteitamme ja luottakaamme niihin rohkeasti, tokikaan kiihkoilematta liikaa mihinkään ääripäähän. Tämän edellyttämän tunneilmaisun tason tavoittamiseksi kannattaa kehittää omaa itseymmärrystään.

Jos sallit jonkun muun tehdä päätöksiä puolestasi, et tunne itseäsi; mikäli odotat toisen ihmisen ratkaisevan ongelmasi, vahvistavan ajatuksesi tai antavan sinulle luvan toimia, et pysty kehittämään omaa tehokkuuttasi. Tee valintoja ja valitse itsesi hyväksi toimiminen, koska tämä on kaikkien edun mukaista. Ethän loppujen lopuksi voi tietää muiden ajatuksista, tunteista tai haluista tuon taivaallista, keskity siis olennaiseen. Aseta jalkasi tukevasti kotimaapallomme kamaralle ja seiso pää pystyssä omana kiistattomana ja voimakkaana itsenäsi.

Opettele nauttimaan omasta kivisestä polustasi

Kasvun tie on takuulla pitkä ja työläs. Matkalle mahtuu erilaisia miinakenttiä, muureja, piikkilankaesteitä ja armottomia vihollisiksi tekeytyviä eri riippuvaisuuksissaan riippuvia ihmisiä. Moni maija ja matti lankeaakin näihin ulkopuolisten paineiden ja itsensä sabotoinnin ansoihin. Olet saattanut huomata, että usein itsensä hallinnan kanssa taistelevat ihmiset päätyvät hallitsemaan muita ympärillään. Tähän johtaa henkinen kypsymättömyys, joka ajaa heidät pönkittämään omaa itsetuntoaan hyvin harmillisin tavoin – he esimerkiksi uskovat alitajuisesta saavuttavansa rakastamiensa ihmisten hallinnan kautta voiton vallasta ja voivansa näin kohottaa omaa itsetuntoaan.

Tällainen dynamiikka on valitettavan usein vaikea katkaista. Sen taustalta löytyy tavallisesti kytkös kyseisen ihmisen elämänpiirin voimakkaisiin määritteleviin hahmoihin, kuten vanhemmat tai kumppani. Tällaisen sortovallan kontrollista ja dominoinnista kutoutuneet verkostot ovat kestäviä, koska ne vahvistavat rakkauden muodoista epävakainta, sellaista joka riistää mahdollisuuden hengittää ja olla vapaasti. Kun rakkaus vaatii hinnakseen hapen, elämän ja valon, on sitä vastaan nouseminen suunnatonta urheutta ja voimaa vaativa urotyö.

Henkiselle itsenäisyydelle on myös muita todellisia vihollisia, joista pahimpia on valheellinen itsenäisyys. Tähän sisältyy todella monimutkaisia tilanteita, joista esimerkkejä löytyy erityisesti parisuhteista, jolloin molemmat osapuolet pettävät itseään ja toista tuhoisin seurauksin. Moiset asetelmat eivät suinkaan ole tavattomia myöskään lasten ja vanhempiensa välillä. Henkisen itsenäisyyden voi saavuttaa missä tahansa ihmissuhteessa ainoastaan sopivan suoralla puheella ja toiminnalla. Joten mikäli huomaat itsesi vaikkapa toistelevan epäsuoria vaatimuksia, nyt on hyvä aika lopettaa.

Itsenäisyyden kautta vapauteen

Lopulta suurimmalle osalle meistä henkisen itsenäisyyden osaset ja muoto ovat melko selvät. Me tunnemme oman itsevarmuutemme, sisumme ja itsetuntomme. Ihmiskunnan tunne-elämä on kuitenkin meidän kollektiivisesti jakamamme valtameri, josta löytyy virtauksia, pyörteitä ja Bermudan kolmioita joka lähtöön. On vähintäänkin oikein pyytää apua, jos alat pelätä ristiaallokon nielevän sinut syövereihinsä ja vielä suurempaa itsenäisyyttä osoittaa ojentaa kätensä sitä tarvitsevalle. Kaiken kaikkiaan itsenäisyyden merkityssisältöön ei kuulu yksinäisyys, vaikka yksin olosta ja omasta seurastaan onkin välttämätöntä osata nauttia henkisen itsenäisyyden saavuttamiseksi.

Opetelkaamme tukemaan toisiamme kasvupyrkimyksissämme ja olkaamme armollisia itsellemme ja muille kasvukipujen iskiessä. Henkinen itsenäisyys on mittaamattoman arvokas luonnonvara ihmisen omata. Näin ollen esimerkiksi vanhempien toivoisi rohkaisevan lapsiaan kohti henkistä itsenäisyyttä, tarjotakseen silmäterilleen eväät täysipainoiseen elämään. Näin lapset saavat mahdollisuuden kokea olevansa kykeneväisiä ajattelemaan omin neuvoin, ymmärtämään omia tunteitaan, osaavansa asettaa tavoitteita sekä hyväksymään niiden seurauksia.

Vihjattakoon vielä myös, että aiheeseen liittyvää kirjallisuutta on saatavilla tavattoman paljon, ja erilaisten itseapuoppaiden avulla pystyy kartoittamaan oivasti oman itsenäisyytensä jamaa ja tekemään toimintasuunnitelmaa tilan optimoimiseksi. Miksipä et jopa perustaisi itsenäistä lukupiiriä aiheen tiimoilta tai hankkisi aihetta valottavaa luettavaa iltasaduksi. Sijoita ainakin aikaa itseesi, tutustuaksesi sisimpääsi ja henkistääksesi otettasi elämään. Tee asioita, vaikka kuinka epäilisit itseäsi, olisit peloissasi tai hukassa itsesi kanssa, sokeasti taustajoukkoihin luottaen.

Uskalla olla onnellisen vapaa. Olkoonkin jokainen tänään yksilöllisen ja yhteisen itsenäisyytemme juhlaa, Namaste.

Aihetta liippaavaa monenkirjavaa kirjallisuutta:

Anthony de Mello; Havahtuminen

Caroline Myss; Hengen anatomia

Rudolf Steiner; Henkisen tiedon tie

José Stephens; Kesytä lohikäärmeesi

Eckhart Tolle; Läsnäolon voima

Wayne W. Dyer; Löydä henkinen minäsi

Plutarkhos; Mielen tyyneydestä

Esa Saarinen & Kirsti Lonka; Muodonmuutos

Alan Watts; The Book: Keitä me olemme

Sogyal Rinpoche; Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta

Daniel Goleman; Tunneäly: Lahjakkuuden koko kuva

Väinö Linna; Täällä Pohjantähden alla

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!