B! Koska D-vitamiini on massiivinen tekijä terveytemme ylläpidon kannalta, summasimme yhteen kattavan kymmenkohtaisen listan lukuisista kannattavista syistä, miksi lisätä Aurinkovitamiini omaan hyvinvointivalioonsa. Me ihmiset tarvitsemme D-vitamiinia, ja saamme sitä Auringonvalosta ja ravinnosta. Merkittävintä yksittäistä tekijää D-vitamiinin välttämättömyyden selittämiseksi lienee vaikea eritellä, mikä selviää alla rönsyilevästä aakkostetusta listastakin.
ABC
Aloitamme kaikkivoivan Aurinkovitamiinin käsittelyn aivan perusteista. Kiteytettynä tässä jalustalle nostamaamme vitamiinia pidetään yhtenä keskeisimpänä ravintoaineena keskusteluissa, joita käydään terveyden ylläpitoon ja sairauksien ehkäisyyn liittyen. Ilman D-vitamiinia monet ihmiselimistön toiminnot heikkenevät ja vaarantuvat. Takaamalla saavansa riittävästi D-vitamiinia päivittäin, takaa siis samalla itselleen paremman mahdollisuuden välttyä jopa vakavilta terveysongelmilta. Auringonvalo tietenkin on mitä parhain D-vitamiinin lähde, sillä ihmiskeho tuottaa tätä ihmevitamiinia Auringonvalon vaikutuksesta.
Kuitenkin ainakin Suomessa on todellisuudessa vaikea saada riittävä annos ihmiskeholle välttämätöntä Auringonvaloa. Erityisesti näin ollen on hyvä suunnata huomio ravintoon. D-vitamiinia on jonkin verran esimerkiksi rasvaisessa kalassa, voissa, maidossa ja munankeltuaisessa. Esimerkiksi ruokalusikallinen (15 ml) kalanmaksaöljyä, kuten turskanmaksaöljy, sisältää noin 15 μg (600 UI) annoksen D-vitamiinia (farmakologisesti tarkastellen matala annos). Yhdessä kananmunassa puolestaan on noin 1,3 μg D-vitamiinia. Myös monet sienet sisältävät Aurinkovitamiinia ja esimerkiksi suppilovahveron pitoisuus on jopa yli 15 μg sataa grammaa kohden.
Erilaisten tutkimustulosten luoman lisävalon ansiosta tiedämme, että myöskään ravintolisän käyttö omien Aurinkovitamiinivarantojensa ehtymättömyyden takaamiseksi ei ole hullumpi ajatus. Väitteille vitamiinien vaarallisuudesta ravintolisäkäytössä yleensä on helppo löytää moniakin erilaisia tieteellisiä ja maalaisjärkeviä tekijöitä perusteiksi näiden argumenttien kumoamiseksi. Synteettisiä tuotteita emme silti voi kannattaa, joten toki vitamiininsa tulee pyrkiä hankkimaan mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Ravintolisänä Aurinkovitamiini kannattaa nauttia sisäisesti muiden rasvaliukoisten vitamiinien tavoin eli rasvalisän kera, kuten esimerkiksi kylmäpuristettu pellavansiemenöljy, voi tai juusto.
DEF
D-vitamiinin sanotaan jopa olevan tärkein yksittäinen terveystekijä, joka on samalla suorastaan uskomattoman näppärästi omissa käsissämme. Vaikka mielipiteet Aurinkovitamiinin saantisuosituksista vaihtelevat jyrkästikin, ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että ihmiskeho on ilman D-vitamiinia lopulta pahassa pulassa. Emeritusprofessori Ilari Paakkarin mukaan “evoluution, epidemiologian ja perustutkimuksen mukaan D-vitamiini on ehkä tärkein yksittäinen terveystekijä, johon voimme vaikuttaa”.
D-vitamiinin todettiin 1970-luvulla toimivan hormonin tavoin ja sillä on kyky ohjata solujen jakaantumista. Sisäelimemme muuntavat ravinnon muodossa saamansa ja ihomme tuottamat D-vitamiinijohdannaiset hormonimuotoon. Tampereen yliopiston anatomian professori Pentti Tuohimaan ryhmän tutkijat ovat päätyneet johtopäätökseen, jonka valossa D-vitamiini vaikuttaa hormonimuodossaan kaikkiin kudoksiin. Tällöin se välittää soluille viestinsä ympäristön tilasta, joka ohjaa soluja jakaantumaan tai jopa estää niitä jakaantumasta. D-vitamiinin puutos voi siis johtaa syöpään aiheuttamalla solujen jakaantumisen hillittömän villiintymisen. Aurinkovitamiini parantaa monen muun ohella myös fosfaatin imeytymistä ja säätelee fosfaatin ja kalsiumin pitoisuuksia sopivaan tasapainoon.
GHI
Geenit lienevät kiistatta olennainen peruste tai premissi lähes mille tahansa ihmiskehoasioissa. Useimmissa ihmiselimistön kudoksissa on paikallisesti tuotettua D-vitamiinimuotoa säätelemässä geenien toimintaa. Vuonna 2012 Oxfordin yliopiston tutkijat selvittivät, kuinka montaa geeniä D-vitamiini säätelee ja totesi sen muuttavan huomattavasti 229:n geenin toimintaa. Juuri tämän mekanismin ansiosta D-vitamiinin kudoksissa syntyvä hormonimuoto säätelee esimerkiksi influenssan, autismin, astman, sydänverisuonitautien ja syövän syntyä sekä vaikuttaa ehkäisevästi ja parantavasti muun muassa osteoporoosiin, sydäntauteihin, diabetekseen, verenpainetautiin, hengitysteiden virussairauksiin ja syöpään.
Geenit eivät määrää ja säätele meidän elämäämme, vaan me kannamme käsissämme mahdollisuutta määrätä geenejämme. Ravinto aktivoi ja sammuttaa geenejä, joten voimme siis syöttää itsellemme ja geeneillemme terveyttä edistävää ravintoa. Meistä todella tulee, mitä syömme. Tieteen aloilla geenien reaktioita ruokaan selvittää esimerkiksi ravitsemuksen systeemibiologia eli nutrigenomiikka. Yleisesti D-vitamiinin on todettu lisäksi auttavan esimerkiksi taistelussa infektioita vastaan ja hyödyttävän hermostojärjestelmää.
JKL
Monien muiden jumalaisten vaikutustensa ohella D-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymistä suolesta vereen ja säätelee kalsiumin pitoisuuksia, sekä osallistuu kilpirauhasen toimintoihin, kuten tyroksiinin tuotantoon. Luuston haurastumisen ehkäisyä pidetään yhtenä D-vitamiinin tärkeimmistä tehtävistä. Puutostila voi johtaa luun mineralisoitumisen heikkenemiseen, kun korkeat pitoisuudet puolestaan voivat aiheuttaa luurakenteen häviämistä. Joidenkin lähteiden mukaan noin 20 μg Aurinkovitamiinia päivittäin nostaa veren D-vitamiinitason luusairauksia estävälle tasolle. Ihmiselimistö tarvitsee ylipäätään toimiakseen Aurinkovitamiinin aineenvaihdunnan tuotosta, kalsiodiolia.
Ja toki D-vitamiinin lisäämistä ruokavalioon tulisi ennen kaikkea harkita lasten ja nuorten kohdalla. Asiaa alleviivataksemme lainaamme muutama vuosi sitten Savon Sanomien painamia erikoislääkäri Hannu Vierolan sanoja: ”Ravinnon D-vitamiini ei riitä, todistavat kotimaiset ja tuhannet ulkomaisetkin tutkimukset. Suomalaistutkimusten mukaan ravinnosta saamme vain 7,5−10 mikrogrammaa deetä päivässä. − − 70 prosenttia odottavista äideistä ja 50 prosenttia lastenlääkärien potilaista ja 70 prosenttia kouluikäisistä potee D-vitamiinivajausta. − − Lontoossa 2014 pidetyssä D-kongressissa oli selvä johtopäätös: Euroopassa on D-vitamiinin puutteen pandemia. Keripukkikin hoidettiin C-vitamiinilla. Miksi D-pandemiaa ei hoideta yhtä hyvin oikeilla D-vitamiinisuosituksilla?”
MNO
Lieneekö seurausta geenien ohjailusta, vaan D-vitamiini näyttää olevan kytköksissä myös immuunipuolustuksen häiriöihin, kuten MS-tauti, jonka on todettu liittyvän ongelmiin D-vitamiinin saannissa. Nuorten riittävästä D-vitamiinin saannista niittämät edut ovat suorastaan huikeita. Aurinkovitamiini edesauttaa sokerin yhdistymistä fosforiin ja puutos johtaa matalasta verensokerista seuraavaan väsymykseen. Lapsen tai nuoren D-vitamiinipuutos johtaa siis siihen, että hänen kehonsa ei pysty polttamaan sokeria tehokkaasti. Näin selittyy, miksi puutoksesta kärsivät lapset eivät tavallisesti ole yhtä aktiivisia kuin terveet verrokkinsa. Myös esimerkiksi epänormaali makean himo saattaa tyyntyä karkin sijaan D-vitamiinia antamalla.
PQR
D-vitamiinin puutos lisää myös riskiä sairastua diabetekseen, tulehdustauteihin, osteoporoosiin eli luukatoon, kasvain- ja verisuonisairauksiin, hermoston rappeumatauteihin, lihastauteihin sekä autoimmuunitauteihin, joissa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia solujaan vastaan. Lääkäri Antti Alitalo kirjoittaa Duodecim-lehdessä: ”Koska D-vitamiinilla on pääosin myönteisiä vaikutuksia yleensä käytettävinä määrinä, on aiheellista kiinnittää huomiota D-vitamiinin saantiin etenkin infektiokautena ja mahdollisesti pandemioiden yhteydessä. Lisäksi potilaita tulisi ohjata kiinnittämään huomiota talviaikaiseen saantiin, kalsiumin saantia unohtamatta.”
STU
D-vitamiinilla katsotaan olevan tärkeä tehtävä myös syövän ehkäisyssä ja se hyödyttää sydäntä. Emeritusprofessori Pentti Tuohimaan mukaan ”D-vitamiinin oikealla käytöllä voitaisiin vaikuttaa Suomen syöpätilanteeseen enemmän kuin millään muulla. Se on maailman halvin syöpälääke.” Suosituksia on hyvinkin erilaisia ja jo hieman D-vitamiinia ruokavalioonsa lisäämällä voi tehdä ihmeitä. Kannattaneekin huomioida myös, mitä Ilari Paakkari toteaa:
”Eräs aikuisten D-vitamiinikorvaushoidon este on luonnonmukaisuuden tavoite: elä ja syö terveellisesti – muuta et tarvitse. Ihminen on kuitenkin hylännyt luonnonmukaisen asuinsijansa Afrikan muuttaessaan viime jääkauden loppuessa pohjoiseen 30 000 vuotta sitten. Tämä johti D-vitamiinia paremmin tuottavien vaaleaihoisten luonnonvalintaan. – – Jos oletamme jokaisen kansalaisen tottelevan ohjetta, nykyinenkään suositus ei toteuta esimerkiksi Kanadan syöpäjärjestöjen suositusta 25 µg (1 000 IU) vuorokaudessa. − − Kalsidiolipitoisuutta tulisi mitata hoitojen tuloksen varmistamiseksi. − − On erittäin aiheellista selvittää, mitä etelän hormoni ja pohjoisen vitamiini D meille yksilön ja kansanterveyden kannalta merkitsee.”
Paakkarin mukaan nykyiset suositukset luovat harhakuvia johtamalla uskomaan, että niitä noudattamalla ihmisyksilö voi hyvin. ”Kaikki tieto, mikä meillä on, puhuu sen puolesta, että D-vitamiinin pitoisuus on käänteisessä suhteessa lukuisten sairauksien esiintymiseen. Tiedetään, että rintasyöpä, paksusuolensyöpä sekä MS-tauti ovat tällaisia,” Paakkari lisää.
VWX
Aurinkovitamiini ilmeisimmin säätelee myös verensokeria ja vaikuttaa veren hyytymiseen. Melbournen yliopiston tohtori Claudia Cagnon kirjoitti Reutersille vuonna 2011 julkaistusta tutkimuksestaan, että ”D-vitamiinilla on tärkeä merkitys haiman insuliinin vapautumisessa verenkiertoon. Puutos vaikeuttaa insuliinin erittymistä”, sekä lisäksi, että ”veren vähäinen D-vitamiinin pitoisuus liittyi suurentuneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin”. Cagnon kuitenkin tähdensi, ettei löydös vielä todista syy-seuraus-suhdetta, vaan lisätutkimusta kaivataan D-vitamiinin ennaltaehkäisevien vaikutusten vahvistamiseksi sekä sopivien annosten määrittelemiseksi.
YZÅ
Yliannostuksen vaara on D-vitamiinin kohdalla häviävän pieni, sillä se on hyvin siedetty ja turvallinen aine. Käytännössä aikuisilla ei ole yliannostelun mahdollisuutta käytettäessä korkeintaan 50 μg:n päivittäistä annosta ympärivuotisesti. Lapsilla suurin virallisesti suositeltava vuorokautinen saantimäärä on ollut 25 μg vuorokaudessa. Tavallisesti isotkaan annokset D-vitamiinia eivät ole haitallisia ja yliannosoireet ovat harvinaisia. Mahdollisiin oireisiin lukeutuu esimerkiksi ruokahalun kaikkoaminen, pahoinvointi, pitkäaikainen janon tunne, ummetus tai ripuli, päänsärky, nivelkivut sekä levottomuus. Loppujen lopuksi myös D-vitamiinin annos- ja vaikutusalueet ovat yksilöllisiä, joten joku voi kärsiä lievästä yliannostuksesta jo tavanomaisen lääkkeellisen annoksen nauttimalla.
Suuntaa antamaan todettakoon vielä suomalaisen D-vitamiinihoitoja määränneen lääkärin ja biokemistin, Erkki Antilan, esittävän turvalliseksi tavoitealueeksi 80-250 nmol/l – lopulta arvio Aurinkovitamiiniarvoista tehdään veriarvojen perusteella, ei nautitun annoksen mukaan. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri Matti Välimäki taasen totesi kannanotossaan vuonna 2003 seuraavaa: ”Luututkijan silmin D-vitamiinitilanne Suomessa on todella huono. Seerumin 25-hydroksi-D-vitamiinipitoisuudet ovat kaukana niistä tavoitteista, joita kansainvälisessä kirjallisuudessa on esitetty. D-vitamiini on varmasti turvallista 2 000 yksikön päiväannoksissa, mikä on selvästi enemmän kuin suomalainen D-vitamiinin saantisuositus.” (2 000 KY = 50 µg)
ÄÖ
Älykkyytemmekin loistaa hyvin D-vitamiinilla öljyttynä. Olisikin jossain määrin älytöntä olla ottamatta omaa D-vitamiinitilannettaan tarkasteluun. Jos emme saa Auringon suomasta valosta riittävästi kehomme käyttöön mukautuvaa D-vitamiinimuotoista energiaa, ei keho voi toimia täysin sille tarkoitetulla tavalla. Dee itsellesi hyvin, Namaste.
Toim. huom.
Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.
Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!