Kiinalaisten kuvitusten käytöstä – 2. kolmikko

B! Tänään tarkempaan tarkasteluun valikoitui lintukolmikko: pääskynen, fasaani ja kurki. Varsinkin näistä viimeksi mainittu siipiveikko on kiinalaisten suosiossa kuvataiteen puolella ja symboloi muiden upeiden piirteiden muassa pitkäikäisyyttä ja viisautta. Alla availemme kunkin kolmen lentävän ystävämme symboliikkaa tarkemmin, toiveenamme joukossa olevan uutta näkökulmaa avaavia tiedonmuruja itse kullekin.

Pääskynen

Pääskysen nimen, yànzi (燕子), ensimmäinen kirjoitusmerkki kuvaa siiven, pään, kehon ja pyrstön. Kiinan nykyinen pääkaupunki, Běijīng (北京), tunnettiin muinoin ‘Pääskysten pääkaupunkina’, Yāngjīng (燕京). Pääskyset olivatkin ennen hyvin yleisiä Kiinassa perinteisten paikallisten räystäiden tarjotessa niille ihanteelliset olosuhteet pesiensä rakentamiseen.

Keväinen pääskysten saapuminen oli tervetullut tapahtuma ja merkitsi kotitaloudelle hyvää onnea. Tämä kansanuskomus saattaa juontaa juurensa pääskyjen taituruuteen pesänrakennuksen saralla, joka tekee niistä nopeita korjaamaan ja rakentamaan kotikolojaan pelkästä mudasta. Pääskysten katoaminen talvella selitettiin legendaksi muovautuneella tarinalla, jonka mukaan pääskyset viettivät tämän ajan meressä simpukoiksi muuttuneina. Melko helmi ajatus. Myös Euroopassa on aikoinaan uskottu näiden lintujen viettävän talviunta, joidenkin mukaan samalla tavoin veden alla.

Runollisessa mielessä naisen äänen ajatellaan olevan kuin pääskyjen viserrystä. Hauras pääskynpesä puolestaan toimii kielikuvana ohikiitävälle, pysymättömyydelle ja epävakaudelle. Lisäksi pääskysillä voidaan viitata ihmisten väliseen veljelliseen kiintymykseen.

Fasaani

Euroopassa urheilumetsästyksen tarkoituksiin kasvatettu ja Suomessakin villinä tavattava fasaani, yě jī (野鸡), on alkujaan kotoisin Kiinasta ja edustaa kiinalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna hiljaisia hyveitä. Fasaanilla korvataan toisinaan kauneuden ja hyvän onnen symbolina toimiva feenikslintu, joista molemmilla voidaan viitata Keisarinnaan. Eri fasaanilajeja on useita, ja niistä monilla on häikäisevän upea höyhenpeite.

Fasaani on myös saanut kunnian kuvata kaikkia lintuja, vaan joidenkin tarinoiden mukaan fasaani on epäonnen merkitsemä lintu. Näin uskottiin, että jos fasaania ei ole näkynyt kahdennentoista kuukalenterin kuluessa, seuraisi tästä puutteesta tulvia. Toisten tarinoiden mukaan fasaanit viettävät talvet pääskysten lailla ostereiksi muuttuneina.

Fasaani on yksi kahdestatoista keisarillisesta tunnuksesta (十二章 shí’èr zhāng): Aurinko (日 ), Kuu (月 yuè), Otavaan kuuluvat Kolme tähteä (星辰 xīng chén), Vuoret (山 shān), Lohikäärme (龙 lóng), Fasaani (野鸡 yě jī), Kaksi astiaa (宗彝 zōng yí), Vesikasvit (藻 zǎo), Vehnä (粉米 fěn mǐ), Tuli (火 huǒ), Kirves (黼 ), Fu (黻 ).

 Kurki

Viehkeän sulokas kurki,  (鹤), on suosittu kiinalaisessa maalaustaiteessa käytetty tunnuskuva. Kurki kuvastaa mäntyjen ja kivien lailla pitkäikäisyyttä ja viisautta. Lisäksi kurjen nimi, , on rauhan ja harmonian, (合), homofoni. Koska nimitystä guàn (鹳) käytetään merkitsemään sekä kurkea että haikaraa, sovelletaan samaa symbolismia molempiin lintuihin. Tavallisesti haikarat valitsevat kotipaikoikseen kosteikkoja, kun taas kurjet viihtyvät kuivemmilla mailla.

Guàn kuulostaa samalta kuin ‘virallinen’, guān (官), ja ‘ensimmäinen sija’, guān (冠), joten kurki toimii myös symbolina toiveesta korkeaan viralliseen virkaan korottamisen puolesta. Kaksi aurinkoa kohti liihottavaa kurkea tai haikaraa kuvastaa kunnianhimoa, kun taas pilvien seassa kuvattu kurki edustaa aatelistoa tai ylevyyttä. Kurkipari puolestaan kantaa toivetta pitkästä avioelämästä ja männikössä lymyävä kurki viittaa toiveeseen pitkästä yhdessä vietetystä elämästä, ’kasvakaa yhdessä vanhoiksi, kuin keväällä’ (松鹤同春 sōng hè tóng chūn).

Kurki kuvataan usein seuranaan kilpikonna (viitaten pitkäikäisyyteen ja kestävyyteen) tai peura (viitaten pitkäikäisyyteen ja rikkauksiin). Tarun mukaan kurjen saavuttaessa 600 vuoden iän, sen ei enää tarvitse syödä. Lisäksi ainakin aikoinaan taolaisen papin kerrottiin voivan muuttua kurjeksi ja mytologian mukaan ‘valkoisen kurjen poika’ on jumalten sanansaattaja, joka auttoi sankareita.

Kurjen kirvoittama ajatelma:

鹤立鸡群.

Hè lì jī qún.

Kurki seisoo kanaparven keskellä.

Olla silmiinpistävässä määrin erilainen (usein parempi; ylivoimainen).

ts. Pään- ja hartianmitan verran kilpailijoitaan parempi.

Kiinalaisten kuvitusten käytöstä – 1. kolmikko

Kiinalaisten kuvitusten käytöstä – 3. kolmikko

Kiinalaisten kuvitusten käytöstä – 5. kolmikko

Aihetta liippaavaa monenkirjavaa kirjallisuutta:

Kurt Vonnegut; Galapagos

Richard Bach; Lokki Joonatan

Ralph Waldo Emerson; Luonto

Kungfutse; Keskustelut

Cecilia Lindqvist; Merkkien valtakunta

Choo WaiHong; Naisten valtakunta

Benjamin Hoff; Nalle Puh ja Tao

Khalil Gibran; Profeetta

Laotse; Tao te ching

Sogyal Rinpoche; Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta

Charles Windridge; Tong Sing: kiinalaisen viisauden kirja

Alan Watts; Zen

Toim. huom.

Kaikki yllä olevat sivustomme ulkopuoliset liNKit johtavat suomenkielisille Wikipedia-sivuille. Tästä napsauttamalla avautuu toinen birdink.fi sivu, joka sisältää aakkostetun valikoiman BiRD iNKin suosittelemia erinomaisia kirjoja.

Artikkelin kuvat ovat pääasiassa BiRD iNKin luomuksia, vaan haluamme huomauttaa osan materiaalista olevan peräisin Pexels-kuvapalvelusta – mistä muuten löytyy läjäpäin upeita otoksia katseltavaksi tai käyttöön!